Бацковић: Акциони план прихватили сви сем Хрватске и "самозваних стручњака"

Шеф преговарачке групе за поглавље 23 Чедомир Бацковић рекао је да је Акциони план за поглавље 23 прихватило 27 земаља од 28 Европске уније, односно дало сагласност на извештај о квалитету Акционог плана.

"Осим Хрватске и самозваних стручњака, сви остали мисле да је тај план сасвим у реду. Да су се потрудили, уместо да политичаре, да прочитају тај план онда би видели шта је реално, а шта је надреално", рекао је Бацковић Танјугу коментаришући замерке "Транспарентности Србија".

Бацковић је подсетио да је у изради Акционог плана, као и јавној расправи поводом њега, учествало скоро 50 институција као и Национални конвент за ЕУ који окупља неколико стотина невладиних организација, те да сви су они позитивно оценили тај документ.

Шеф преговарачке групе за поглавље 23 је такође указао да према позитивним прописима Србије апсолутно није спорно да је техничка Влада могла да усвоји Акциони план за поглавље 23, истичући да је тај документ усвојен на време, како је и било планирано у складу са процесом преговора.

"Постоји Закон о Влади и пословник који тачно предвиђају шта техничка Влада може или не може да уради и апсолутно није спорно да је техничка Влада могла да усвоји акциони план, а да би то неко коментарисао мора да познаје наше позитивне прописе и начин рада Владе", нагласио је Бацковић.

"Транспарентност Србија" је раније данас саопштила да је Влада тај документ усвојила 27. априла, те да је врло необично да што је то учинила у техничком мандату, а не док је била у пуном капацитету.

Такође је оспорила његову ваљаност, тврдећи да су за многе активности из Акционог плана протекли рокови предвиђењу за четврти квартал 2015. године или први квартал 2016. године.

Бацковић је са друге стране оценио да је "ово је још једна ситуација у којој самопроглашени експрети показују своју површност у познавању материје којом покушавају да се баве".

Према његовим речима, план је усвојен тачно када је то, још прошле године, предвиђено у складу са процесом преговора и да нема говора о било каквом "ванредном усвајању".

Овде је како је навео, реч о компликованој процедури усвајања, која мора да се познаје, да би могла да се коментарише.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи