Транспарентност: Мањкавости у Акционом плану за Поглавље 23

Влада Србије је на седници 27. априла усвојила акциони план за преговарачко Поглавље 23, указала је невладина организација Транспарентност Србија, позивајући се на саопштење објављено на сајту Министарства правде. План, како наводе, има виšше недостатака.

"Транспарентност Србија" истиче да је, међутим, у том акционом плану за многе активности као рок спровођења стоји четврти квартал 2015. године или први квартал 2016. године, који су, у моменту усвајања овог документа већ протекли.

"Са формалне стране, врло је необично да овај документ усваја Влада у техничком мандату, а да то није учинила док је била у пуном капацитету. Наиме, још у септембру 2015, дакле, пре целих седам месеци, исти овај акциони план је 'усаглашен са последњим препорукама' и 'потврђен од стране Европске комисије у Бриселу", наводи се у саопштењу Транспарентности.

Та организација наводи да је друга необична ствар то што, за разлику од ранијих прилика, када је питање преговора и планова за борбу против корупције служило као прилика за промоцију, овај пут тога уопште није било, па на сајту Владе, у оквиру информација о седници за ово поглавље, Акционог плана и нема.

Транспаретност ипак истиче да је боље да се преговори о процесу придруживања отворе, па макар и са веома мањкавим акционим плановима, него да стоје на мртвој тачци годинама и додаје да то даје веће могућности надзора, макар за оне активности које су ушле у тај план.

"Међутим, и грађани Србије и будућа Влада и Европска комисија морају бити свесни да се ни пуним спровођењем овог АП стање у борби против корупције неће довести на ниво који је не само потребан, него и остварив. Ако сви они желе крупан искорак у борби против корупције, онда ће акциони планови морати да буду далеко амбициознији и много озбиљније схваћени", истиче невладина организација.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи