Установа “Ветерина Београд” постала ЈКП

Одлуком да установа “Ветерина Београд” убудуће буде Јавно-комунално предузеће, Скупштина града завршила је данашњу седницу, на којој је, између осталог усвојен и Програм заштите животне средине за наредних 10 година.

За вршиоца дужности ЈКП "Ветерина Београд" именован је Будимир Грубић, а изабрано је и неколико чланова Надзорног одбора тог предузећа.

Када је реч о Програму заштите животне средине, градски секретар за заштиту животне средине Горан Триван рекао је да је тај документ један од најважнијих који је Скупштина града икада донела и да ће све секторске политике морати да се усагласе са њим, уколико желимо да будемо држава која држи до животне средине.

Циљеви програма су, навео је Триван, смањење нивоа загађења, очување и унапређење постојећих природних вредности, успостављање интегралног система управљања и рационалног коришћења природних вредности и подизање свести и капацитета градске управе и јавности о заштити животне средине.

"Државна администрација, медији и цивилно друштво морају да раде заједно, јер без НВО и могућности да сваки појединац учествује у овом Програму, неће бити довољно резултата", рекао је Триван.

На седници градског парламента усвојена је и одлука о начину, критеријумима и мерилима за избор пројеката у култури, који се финансирају и суфинансирају из градског буджета, која предвиђа да се конкурс расписује за библиотечко-информационе делатности, књиге и књижевност, научноистраживачке и едукативне делатности у култури, истраживање, заштиту и коришћење културног наслеђа и музику.

Конкурс ће се односити и на остала музичка, говорна, артистичка и сценска извођења културних програма, сценско стваралаштво, ликовну, примењену и визуелну уметност, архитектуру, дигитално стваралаштво, мултимедију, уметничку фотографију, кинематографију и аудио-визуелно стваралаштво.

Право подношења пријаве на конкурс имају установе културе чији оснивач није Град Београд, удружења у култури, уметници, као и други субјекти у култури.

Градоначелник, у складу са Законом о култури, може одлучивати о суфинансирању пројеката и без јавног конкурса, ако се ради о изузетно значајном пројекту који није било могуће унапред планирати.

Међутим, за те намене се може ангажовати највише 25 одсто на годишњем нивоу од укупне масе буджетских средстава за текућу годину.

Финансирање и суфинансирање се обавља на основу јавног конкурса, који најмање једном годишње расписује јединица Градске управе надлежна за послове културе.

О избору пројеката одлучује комисија коју образује градоначелник Београда, а за сваку област за коју се расписује конкурс образвује се посебна комисија за избор пројеката.

Одборници су усвојили и План детаљне регулације за гасификацију привредних зона уз ауто-пут Београд-Панчево на општини Палилула, а донето је и више одлука о изради планова детаљне регулације.

Одлучено је да буду израђени планови детаљне регулације Топчидерске реке са планираним регулацијама и акумулацијама, подручја Аде Хује, као и три гробља на територији Лазаревца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 23. јун 2024.
23° C

Коментари

koga je stid od lepote
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo!
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Лепше Боље Паметније
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Negovanje antivrednosti
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Svaka čast
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару