Читај ми!

Вучић: Никоме не узимамо, никога не понижавамо

Премијер Србије Александар Вучић рекао је, на седници Скупштине Србије на којој се расправља о једнократној помоћи просветарима, да 7.000 динара није мало и да ће то повећање државу коштати 1,7 или 1,8 милијарди динара.

Премијер Србије Александар Вучић је, на седници Скупштине на којој се расправља о једнократној помоћи просветним радницима у износу од 7.000 динара, истакао да се не разговара о томе да се некоме нешто узима, поготово не да неко некога понижава.

"Да видимо шта можемо да урадимо за учитеље и наставнике који имају скромне плате и за оних 19 одсто запослених који имају плате ниже од 25.000 динара и којима ништа није смањено. Сигуран сам да су они радосни. Не повећавамо само учитељима и наставницима већ и професорима", каже Вучић.

Додаје да је лично разговарао са представницима свих репрезентативних синдиката у просвети.

"Ја сам тражио 5.000, некако смо измолили ММФ да то повећање буде 6.000 динара, а на крају смо прихватили захтев синдиката да то ипак буде 7.000", каже премијер.

Истиче да ће државу то повећање просветарима коштати 1,7 или 1,8 милијарди динара и да та сума није безначајна. 

"„Нисам очекивао да ће неко хистерично реаговати када повећавамо плате и пензије. Толико смо добре резултате остварили да нам је ММФ дозволио да то радимо. Написали су да наставимо овако и да ћемо и следеће године моћи да то радимо", указао је премијер и истакао да ММФ сматра да је Србија веома успешна.

Вучић подсећа да је ММФ организација која је 2011. била у Србији и да је након свега месец дана боравка побегла услед катастрофалне кризе коју су изазвале тадашње власти.

"Они који сада држе придике и тираде довели су до потпуне пропасти српске економије, која данас после много година поново расте и земља излази из рецесије, привреда се опоравља, а почињемо и да враћамо оно што смо због неодговорности ранијих власти морали да одузмемо", објашњава премијер.

Истиче да су данас апсолутно сви економски трендови позитивни, а да се повећањем плата и пензија показује да Србија иде напред и да економија расте, што код неких, каже, изазива хистерију и нервозу.

Том мером су повећана примања за више до два милиона грађана, подсетио је премијер и додао да су при томе све исплате на време и "да нема никакве преваре нити трикова".

"Увек је редовно и увек стиже на време, повећавамо онолико колико нам економија расте", рекао је Вучић, уз опаску да они не повећавају примања "колико им треба да добију изборе, као што су то неки радили некада док су били на власти".

Понавља да је "хистерија већа него било када до сада" и да критичарима сметају чињенице, а једна од њих је да ће Србија први пут моћи да каже да је по свом обиму највећа економија у бившој Југославији.

"Повећање – чист новац који је држава зарадила"

Опозицији која критикује једнократну помоћ просветарима, Вучић поручује да његова влада даје мало, али да дрžжавне финансије води у плус, док су некадашње власти давале много и увеле дрžжаву у минус.

Нагласио је да је новац који ће држава исплатити за једнократну помоћ просветарима и за трајно повећање плата и пензија "чист новац који је држава зарадила", а нису кредити које ће неко у будућности морати да враћа, што је раније био случај.

Обраћајући се посланицима, премијер је рекао да је саслушао примедбе свих странака, али и стручњаке и оценио да су стручњаци коректно реаговали на мере Владе, док се све друго свело на језик увреда и "најпримитивнији начин сакупљања политичких поена".

"А на примедбе 'немојте то да дајете, дајте им 100.000 или 50.000, разлог је прост – не можемо зато што немамо. Нисмо зарадили", поручио је Вучић објашњавајући да су они који су исплаћивали по 3.000 и 4.000 динара пензионерима тромесечно то чинили само да им се додворе, чиме су довели до тога "да се данас узима по 5.000 и 6.000 само да би се тај новац вратио".

"Ако успемо у свему што радимо, јавни дуг ће већ у 2017. години почети да пада", наводи Вучић и истиче да ће се Србија, уколико неко заустави реформе, вратити у прошлост галопирајућег јавног дуга. 

Каже да Србија гради систем који подржава цео свет, а који нема везе са политиком већ са економијом и са животом грађана.

"Јасно да се Србија и по оценама Међународног монетарног фонда, Светске банке, ЕБРД-а, ЕИБ-а, а не оцени Александра Вучића, налази на добром путу, посебно у економији", каже премијер Србије.

Према његовим речима, први пут после 27 година Србија има више грла стоке него претходних година, када се и на том пољу ишло силазном путањом.

Премијер Александар Вучић поручио је посланицима опозиције да је прошло време деведесетих и да се данас не моžже о економији и финансијама полемисати флоскулама о издајницима и онима другим, већ искључиво подацима о приходима и расходима.

Премијер је тако одговорио на опаске посланика опозиције да их је назвао издајницима.

Каже да то није тачно, али да можžда неке цифре нису прецизне, јер су приходи већи него šшто је планирано и очекивано.

Новим законом о легализацији 5.000 динара за 100 квадрата

Премијер је најавио да ће ускоро бити донет нови закон који ће омогућити повољну легализацију породичних објеката.

Обраћајући се посланицима у Скупштини Србије, премијер је рекао да су се претходне власти бавиле легализацијом 15 година, а да ништа није учињено.

Прошле године је, на основу свих прописа, према његовим речима, легализовано 1.815 објеката, што је, каже, мали број.

"Због тога ће бити донет нови закон о озакоњењу", истиче Вучић.

Према том закону, за легализацију породичног објекта до 100 квадрата биће потребно 5.000 динара, а за објекат до 200 квадрата до 15.000 динара.

За породичне стамбене куће са више од 300 квадрата биће максимално потребно до 400 евра.

"То је нешто што никада није понуђено људима"“, рекао је Вучић.

Каже да је реч о фискално неутралном закону јер држава неће моћи ништа да заради.

"Међутим, наши људи ће моћи да зараде, јер ће после моћи да буду на тржишту некретнина, некретнине ће вредети више и коначно ће се зауставити дивља градња", сматра премијер.

Вучић је најавио да се планира велика инвестиција у Новом Саду, а да се инвеститор обавезао да запосли 3.000 људи.

"После много година без инвестиција, а велике инвестиције су оне које запошљавају више од 1.000 људи, у Новом Саду ускоро ћете имати инвеститора из аутомобилске индустрије, који ће запослити 3.000 људи", рекао је премијер.

И у Београду ћемо ускоро имати од "Хилтона" до "Икее", све што претходних година нисмо имали, нагласио је и додао да ће Влада субвенционисати све оне који ће улагати у Пчињски, Нишавски, Топлички округ.

"Желимо тамо више инвеститора. Нећемо оставити на цедилу људе у Прибоју, иако су их неки други успешно уништавали и разарали у годинама које су претходиле", навео је премијер и приметио да не разуме критике у ситуацији кад се повећавају плате и пензије, а смањује претплата.

Важно је да Влада заштити пензионере, додао је и најавио могућност постизања договора о лековима. "Али да не угрозимо тржиште лекова, а да пензионерима, пре свега, олакшамо ситуацију", додао је Вучић.

Према његовим речима, данас је завршена Национална референтна лабораторија у Батајници, која би ускоро требало да почне да ради.

У питању је лабораторија која је почела да се гради пре десет година, за коју је Европска унија до сада донирала око седам милиона евра.

Премијер је обавестио посланике и да ће две трећине дуга према "Гаспрому", односно према НИС-у, бити исплаћено "у кешу до краја године".

Навео је да је дуг према НИС-у био 496 милиона, али да је кроз преговоре сведен на 303 милиона евра.

"Руским партнерима дугујемо још 16 милиона, и то ћемо исплатити најкасније за месец дана", рекао је Вучић.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи