"Мењати споразум о ЗСО ако је супротан уставу Косова"

Известилац за Косово у Европском парламенту Улрике Луначек изјавила је да треба прихватити меру разматрања уставотворности формирања Заједнице српских општина од стране косовског Уставног суда и евентуално променити делове споразума из Брисела.

Известилац за Косово у Европском парламенту Улрике Луначек рекла је на конференцији за новинаре у Приштини да се за оцену о уставности принципа за формирање заједнице ЗСО евентуално треба обратити и Венецијанској комисији.

"Уколико се одлучи да није све у складу са Уставом, онда то треба да се промени у споразуму. У том случају мора да дође до неких преговора како би се учиниле измене", истакла је Луначек и позвала да се сачека на одлуку Уставог суда.

Луначек је на конференцији за новинаре у Приштини говорила и о ССП-у, о одбијању захтева да се Косово учлани у Унеско, али и о јучерашњој одлуци Уставног суда да се суспендује споразум о Заједници српских општина. 

"Не мислим да је то непријатељски акт према Србији", рекла је Луначек и додала да је то тема за косовски парламент па је позвала опозицију да се врати у скупштину.

Известилац у Европском парламенту и потпреседница тог парламента Улрике Луначек истиче и да кад би се она питала, Косово би добило либерализацију виза, али да ипак о томе свој глас треба да да 28 министара унутрашњих послова ЕУ.

Каже да Европска комисија припрема извештај који ће представити пред члановима у децембру и додаје да очекује да ће бити позитиван.

 

 

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи