Треба ли Србији преференцијални глас?

Зна се да у Хрватској власт зависи од Моста. Хоће ли се и коме приклонити знаће се за два дана. Мање се, међутим, говорило о томе да су комшије први пут имале право на преференцијални глас. То значи да су поред гласања за листу, могли да одаберу и омиљеног кандидата. Шта је нови начин гласања променио у Хрватској и да ли би се могао пресликати у Србији?

Огроман гласачки лист, са непрегледним списком кандидата, али хрватски бирачи су све добро видели – две трећине њих искористило је преференцијални глас.

Некима су тиме и пореметили планове, попут ХНС-а, који је своју најпопуларнију министарку ставио на осмо место листе, са којег би тешко ушла у парламент.

"Добила је преференцијалним гласовима, у најтежој јединици, 10 одсто и ушла је у Сабор. Значи, избацила је неког ко није урадио ништа", каже аналитичар из Хрватске Крешимир Мацан.

Оваквим гласањем, и онај који је последњи на листи може у парламент. Јер, редослед не одређује странка већ бирачи. То прижељкују и наши парламентарци – пропорционални систем је зрео, кажу, за промену.

"То значи да би грађани на изборима имали на свом гласачком листићу прилику да заокруже име и презиме кандидата поред кога би стајала и одредница политичке партије", објашњава Дијана Вукомановић из СПС-а.

И Момо Чолаковић из ПУПС-а каже да је став његове партије да мора доћи до промене.

Александра Јерков из ДС-а истиче да нико од посланика у Скупштини није ту зато што је неко гласао за њега, него зато "што је био на некаквом пролазном месту".

Марко Ђуришић из СДС-а наводи да је потребно да посланици буду свесни да одговарају грађанима а не руководствима својих странака.

О промени изборног система, у Србији се говори деценијама. Даље се није стигло. И недавно формирана акциона група у парламенту застала је после четири јавна слушања. На њима, већина странака се изјаснила, не и највећа.

Напредњаци ни данас нису желели да саопште за какав изборни систем се залажу. Стручњаци препоручују пример из суседства.

"Пре свега, требало би да променимо једну изборну јединицу и да уведемо више, јер у случају да применимо преференцијално гласање само са једном изборном јединицом, бирач би се нашао са великим чаршавом, са 250 имена, па не би могао да изабере у тој шуми кандидата за кога треба да гласа", каже професор ФПН-а Милан Јовановић.

О манама садашњег система са закључаним листама – највише говори податак да се у последњих 20 година у Скупштини није чуо глас представника стотину општина у Србији, тачније глас милион и по грађана. А Скупштина је дом свих грађана.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи