Читај ми!

Известан избор Србије у Извршни савет Унеска

Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић изјавио је да је извесно да ће Србија сутра бити изабрана за чланицу Извршног савета Организације УН за образовање, науку и културу.

Танасковић је у изјави за агенцију Бета објаснио да су све чланице Унеска подељене на одређен број изборних група, којима припада одређен број места у Извршном савету, а да у групи у којој је Србија има четири кандидата за четири места.

"Половина чланства Извршног савета од 58 држава, значи 29 чланица се мења на свакој Генералној конференцији. Србија спада у такозвану електоралну групу два, у којој има седам држава", казао је Танасковић.

Амбасадор Србије је додао да у тој групи мандат сада престаје Чешкој, Црној Гори, Македонији и Русији, а да су кандидати за нове чланове Литванија, Русија, која ће вероватно обновити тај статус, Србија и Словенија.

"Дакле, можемо сматрати да ће Србија готово сигурно бити чланица Извршног савета Унеска током наредног мандатног периода од четири године", изјавио је Танасковић.

Према његовим речима, изјашњавање гласањем које ће сутра бити обављено тајно, нема превелики значај у случају Србије.

"Увек када је исти број држава које конкуришу да уђу и оних које излазе, гласање заправо и нема нарочити значај, сем у политичком смислу зато што је престижно добити већи број гласова и веће поверење држава", додао је амбасадор.

Чланство у Извршном савету имаће велики значај у погледу настојања Косова да постане чланица Унеска, сматра Танасковић.

Подсетивши да је препорука да се тачка о захтеву Косова који је предложила Албанија стави на дневни ред Генералне конференције донета на седници Извршног савета, Србија није могла непосредно да утиче на одлучивање, него само посредно преко држава које деле ставове Србије.

"Сада ћемо у свим таквим ситуацијама моћи да учествујемо непосредно и у расправама и у доношењу одлука", нагласио је Танасковић.

Истакао је да ће Србија постати чланица извршног тела, неке врсте владе Унеска, која између двеју конференција доноси све најбитније одлуке које се тичу живота и рада те организације.

Иако је, како је додао, то тело мало гломазно и није довољно оперативно, Танасковић је истакао да је значајно бити у његовом саставу јер се "сва делатност практичног карактера која се одвија између двеју Генералних конференција заправо артикулише кроз тај Извршни савет".

Амбасадор је додао да у неким другим групама има изразите неизвесности поводом избора нових чланица Извршног савета, посебно у групама арапских и афричких земаља, као и у групи земаља југоисточне Азије, где има више кандидата од броја места која ће бити упражњена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи