"Потез Приштине ударац дијалогу у Бриселу"

Српски званичници негативно реагују на одлуку косовског Уставног суда да суспендује споразум о формирању ЗСО. Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић истиче да одлука представља ударац дијалогу у Бриселу и претњу регионалној стабилности. Марко Ђурић каже за РТС да Приштина мора да спроводи обавезе које има. Александар Вулин истиче да је реч о тесту за ЕУ.

Ивица Дачић указује да је одлука косовског Уставног суда да суспендује споразум о формирању ЗСО незабележен случај изигравања договора постигнутих у присуству ЕУ у Бриселу и велика претња регионалној стабилности.

"Суштина Бриселског споразума јесте формирање ЗСО и овај потез Приштине представља велики ударац дијалогу у Бриселу, који губи смисао", наводи Дачић, саопштило је Министарство унутрашњих послова.

Према Дачићевим речима, Приштина се руга међународној заједници и Европској унији, јер уопште не постоји могућност да неко суспендује Бриселски споразум.

"На потезу су ЕУ и САД, јер да је Србија суспендовала неки споразум, већ би се огласили са најоштријим осудама", истиче Дачић.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже за РТС да је неко у Приштини дао реч и потписао да ће спроводити споразуме, а то су обавезе које је преузео у име покрајинских институција.

"Сада се показује колико је премијер Вучић био у праву када је рекао да људи у Приштини немају намеру да испуне оно о чему су се сами договорили, што су сами преузели од обавеза и што, на крају крајева, произлази из духа и текста Бриселског споразума", сматра Ђурић.

Упркос свему томе, Ђурић је уверен да Приштина мора да спроводи обавезе које има из Бриселског споразума.

"Уверен сам у то да нема другог пута осим пута спровођења онога на шта су се обавезали, а сасвим сигурно да Србија неће ћутати и трпети и стајати по страни приликом гажење њених виталних државних и националних интереса на Косову и Метохији", истиче Ђурић.

Председник скупштинског Обора за Косово и Метохију Милован Дрецун оцењује да је суспензија споразума о формирању Заједница српских општина неприхватљив потез Приштине и да се на тај начин обесмишљава процес нормализације Београда и Приштине.

"Приштина је дужна да спроведе договорено. Чак и ако није у складу са такозваним Уставом на Косову, јер овај споразум мора да буде изнад правног оквира који функционише, тако је постављен, и он мора да створи место за ЗСО, јер је то темељни стуб Бриселског споразума", казао је Дрецун за Радио Београд.

Оцењује да је суспензија споразума о формирању ЗСО последица договора приштинских политичара и Уставног суд, како би Приштина реализовала друге циљеве.

"Реч је о смишљеном потезу који је резултат договора политичара и суда да се изврши опструкција реализације Бриселског споразума у делу који се односи на ЗСО и да се процес нормализације односа уведе у застој, да би се реализовали неки други циљеви Приштине и вршио снажан притисак на Београд да он у наредном периоду прихвати оно што би Приштина желела да добије", наводи Дрецун.

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је да је одлука косовског Уставног суда покушај да се пролонгира спровођење кључног елемента споразума - Заједнице српских општина (ЗСО). 

Вулин: Суспензија је тест за ЕУ

Министар за рад, запошљавање, борачка и сацијална питања Александар Вулин каже да ће оцена Уставног суда бити тест за ЕУ, као и да Приштина своје поразе увек лечи нападима на Србе и уверењем да им је свако кршење договора дозвољено.

"Приштина се нада да ће земље које су признале независност КиМ вршити притисак на Србију да одустане од најбитнијих делова Бриселског споразума како би олаксала позицију владе Исе Мустафе", рекао је Вулин за Танјуг.

Министар сматра да је жалосно, али истинито да се међу политичарима у Приштини под добром политичком позицијом за Албанце рачуна само она која је на штету Срба.

Додаје да ће се Приштина пред Западом "приказивати као жртва политике Бриселског договора и тразити да буде помогнута тако што ће јој се опраштати кршење или неизвршавање постигнутих договора".

"За Србе, ЗСО је најважнији део споразума и ту промене нису могуће. Ово је тест за ЕУ као покровитеља разговора Београда и Приштине", наводи Вулин.

Према његовим речима, ако Приштину не обавезује договор постигнут под покровитељством ЕУ, поставља се питање каква је онда снага ЕУ и међународне заједнице на КиМ уопште.

"Од одговора на ово питање зависи будућност Бриселског дијалога", указује министар Вулин. 

Ивановић: Очекивана одлука Приштине

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић истиче да је одлука Уставног суда Косова очекивана и да је то показатељ да су у Приштини тешко поднели неуспех "Операције Унеско".

Ивановић је у изјави Тањугу навео да је неуспех да се Косово учлани у Унеско тешко погодио ионако крхке структуре и институције у Приштини, па је ублажавање ситуације замишљено одуговлачењем имплементације Бриселског споразума, односно дела споразума који се односи на Заједницу српских општина.

Према његовим речима, Бриселски споразум је законска обавеза и део је Споразума о стабилизацији и придруживању који је званична Приштина ратификовала са Европском унијом.

"Незамислиово је да одлука Уставног суда буде негативна по питању Бриселског споразума па и саме ЗСО, јер би то изазвало оштру реакцију ЕУ и САД, што Албанци себи неће дозволити", рекао је Ивановић.

Он је нагласио да ће одлука Уставног суда Косова, а на иницијативу косовске председнице Атифете Јахјага, о суспензији Бриселског споразума за кратко умирити опозицију и релаксирати ситуацију у Приштини, али да коначна одлука Уставног суда Косова мора бити донета до средине децембра.

Косовски уставни суд данас је суспендовао споразум о формирању ЗСО, објављено је на сајту тог суда.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи