Читај ми!

Отмица српских дипломата у Либији, формиран кризни штаб

Премијер Србије Александар Вучић каже за РТС да очекује у наредних 48 часова расплет догађаја у вези са отмицом два српска држављана у Либији. Министар спољних послова Ивица Дачић истиче да је формиран кризни штаб који ради на решавању ванредне ситуације. Једна особа ухапшена у вези са инцидентом, каже амбасадор Србије у Либији Оливер Потежица.

"На путу ка Тунису је дошло до пресецања колоне у којој је био и наш амбасадор, а у другом аутомобилу возач и везиста. Дошло је до испаљивања хитаца, а један либијски држављанин је рањен у ногу, тако говоре први извештаји", каже министар Ивица Дачић за РТС.

Министарство спољних послова саопштило је раније да су у граду Сабрати отети везиста Слађана Станковић и возач Јовица Степић.

Дачић објашњава да је у Либији нестабилна ситуација, да постоји једна влада у Бенгазију, а друга у Триполију. Поједини делови земље су под различитом контролом, каже Дачић.

Шеф српске дипломатије разговарао са министром спољних послова Либије Мухамедом Имхамид Абдулазизом. Обавештене су, каже, све службе безбедности. "Немамо информације ко су отмичари. Нико се није јавио да било шта тражи, пратимо ситуацију. Формиран је кризни штаб који ради на решавању ванредне ситуације. О томе сам обавестио и премијера, тако да је цела држава ангажована", истиче Дачић.

Додаје да је амбасадор Србије Оливер Потежица добро и да је све пријавио полицији, која нема нових детаља.

Потежица је у изјави Танјугу описао како је дошло до пресретања колоне. Рекао је и да је поводом инцидента ухапшена једна особа, од које би могле да се добију неке информације, после суочавања с рањеним Либијцем.

Члан већа града Сабрате Абдулгхасим Краир изјавио је да ће локалне власти дати све од себе да спасу отете држављане Србије.

Каже да су после инцидента војне снаге безбедно испратиле остатак колоне возила до туниске границе. "Уверавамо их да ћемо дати све од себе да нађемо кривце и спасимо запослене у амбасади", рекао је Краир, преноси АП.

Сабрата се налази на северозападу Либије, на око 60 километара од Триполија. Агенција Франс прес пише да у њој делује екстремистичка група "Фажр Либија" која је прошле године освојила Триполи.

Аналитичари наводе да у Сабрати живе бивша номадска племена која зарађују кријумчарењем.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи