Читај ми!

Дачић: Косово не може да заштити српско наслеђе

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да је изјава потпредседнице Европског парламента Улрике Луначек да ће српско верско и културно наслеђе бити најбоље заштићено ако Косово постане чланица Унеска, "лажан аргумент оних који гурају Косово у Унеско".

Коментаришући изјаву Луначекове, Дачић је у изјави за лист Данас поставио питање "зашто до сада српско верско и културно наслеђе није било добро заштићено".

"Зашто до сада српско верско и културно наслеђе није било добро заштићено, већ је Косово у присуству међународних снага уништило или оштетило више од 200 цркава, манастира и других верских објеката, више од 10.000 икона је однето, покрадено, руше се чак и надгробни споменици", рекао је Дачић.

Како је навео, "ми треба да поверујемо да ће бити боља заштита, а у исто време се штампају верски календари у којима се наше цркве и манастири означавају као албански".

Министар је прекјуче на заседању Генералне конференције Унеска апеловао на ту организацију да одложи дебату о чланству Косова и тако пружи шансу дијалогу.

Дачић је позвао Унеско да остане веран својим изворним принципима, сачува морални кредибилитет и не дозволи да буде политизован и злоупотребљен.

Улрике Луначек је у интервјуу за Радио Слободна Европа рекла да лобирање Србије против Косова "говори да Србија не жели да заштити своје наслеђе, што иначе, чини Унеско".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи