Ко је зауставио "Танјуг"

После гашења "Танјуга", полемике у Влади да ли је и ко одговоран за гашење најстарије новинске агенције у земљи. Председник Владе критикује министра културе и информисања због те одлуке. Министар Тасовац одговара да је само спроводио закон, против чега није био ни премијер.

Запосленима у Танјугу данас није диван дан, иако та агенција слави 72 године постојања. На папиру је престала са радом, али запослени нису.

Председник Синдиката новинара Србије у Танјугу Мирко Драгишић рекао је да новинари и сви други запослени у Танјугу нормално раде, без обзира на унутрашњи притисак који имају, а то је могућност да изгубе посао и егзистенцију за себе и своју породицу, они остају посвећени ономе што су у историји били – посвећени свом послу.

"Просто нам је важно да покажемо да је ово што радимо важно за нашу информативну сцену, али и региона и света", каже Драгишић.

А у свету готово свака држава има свој Танјуг, иако се финансирање агенцијског новинарства сматра највећим изазовом. То поткрепљује податак да око 150 агенција у свету финансира држава. Тек двадесетак успева самостално да обезбеди приходе.

Председник Асоцијације балканских новинских агенција Фарук Борић рекао је да је битно да једна држава укључујући Србију и Босну и Херцеговину има новинску агенцију јер квалитет информација које се налазе у јавном простору данас са социјалним мрежама са друштвеним платформама, онлајн медијима не значи нужно квалитетно информисану јавност.

Према његовим речима, данас је све више информација које имају сензационалистички призвук и то је закон тржишта.

Епилогом Танјуга разочаран је премијер Александар Вучић. На затвореној седници Владе, оштро је критиковао министра Ивана Тасовца.

"Хоћу због стенограма и историје да кажем колико сам разочаран оним што се десило Танјугу. Хоћу због стенограма и историје да кажем да сам био против гашења Танјуга. Ти и Саша Мирковић сте ме убеђивали да је то важно, потребно и реформски. Ти, Тасовац, ниси подметнуо своја леђа, подметнуо си моја леђа, као и обично", рекао је премијер Александар Вучић.

Да је тако било, Тасовац потврђује саопштењем. Каже, премијер је био против гашења Танјуга, али не и против поштовања закона.

Министар културе и информисања Иван Тасовац каже да уз пуно поштовање његових разлога – од којих је судбина 180 запослених вероватно била на првом месту – да је он био за поштовање закона и свако поступање које је у складу са законом.

"То је, пре свега, доследно спровођење Медијске стратегије, усвојене још 2011. године, уз сагласност и учешће свих новинарских и медијских удружења. По тој стратегији дужност државе била је да изађе из власничке структуре медија и омогући равноправну и фер тржишну утакмицу", рекао је Тасовац.

Да утакмица за Танјуг још није изгубљена верује министар Александар Вулин. УНС сматра да су за гашење Танјуга одговорни менаџмент те новинске агенције, Агенција за приватизацију и Министарство културе и информисања, јер су морали да обезбеде могућност да запослени остваре право на пренос капитала без накнаде.

Један од европских рецепата који је Европска комисија одобрила је државно финансирање Франс преса, признавши му да обавља посао од општег интереса. Француска је у парламенту променила статут АФП-а, у којем је наведено да агенција обавља посао од општег интереса.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи