Читај ми!

Јовановић: Сарадња са СДС како би се решили поблеми друштва

Председник Либерално демократске партије Чедомир Јовановић каже да је споразум о сарадњи са Социјалдемократском странком Бориса Тадића проистекао из потребе обе странке и дела друштва да се реше одређени проблеми.

"И Борис и ја треба озбиљно да разговарамо са људима, то је важније од било ког документа. Сматрам да је ситуација у земљи веома озбиљна и да нико нема право на политику која би искључила озбиљан разговор са друштвом, због кога се та политика води", рекао је Јовановић агенцији Бета.

Додао је да је ЛДП спреман да сарађује и са Лигом социјалдемократа Војводине и са Демократском странком, јер само једна странка није способна да земљу изведе из кризе "у којој јој пуца кичма".

"Мислим да треба да сарађујемо. Пред великим питањима ништа не може да буде важније од обавезе да искрено разговарамо и урадимо оно што треба. Видим у томе и Ненада Чанка и ДС и то не као предизборно паковање, са амбицијом да будемо што јачи у изборима, већ као израз нове зрелости и трајно опредељење да се перманентно, озбиљно утиче на догађаје у земљи", рекао је Јовановић.

Истакао је да је проблем у томе што се политички спектар на коме се налазе ЛДП, СДС, ДС и ЛСВ и "носиоци политичког живота земље од 5. октобра до Николићеве победе" у хаосу и без идеја, додавши да Србија нема озбиљну политичку алтернативу владајућим странкама.

"Мора да се престане са лагањем овог друштва и каже оно што се мора рећи, покаже одговорност и уради оно за шта је реч дата - Косово, Босна, Европа, развијање грађанског друштва... То није ничији хир, то су вечне теме овог друштва и вечна питања на која коначно морају бити дати одговори и то је основа за сарадњу. То је оно што је земљи потребно", рекао је Јовановић.

Упитан о могућој сарадњи са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије, Јовановић је рекао да је нереално очекивати да се он нађе у Влади Александра Вучића.

"Они који воде земљу до тих позиција треба да дођу на изборима. Ако победе, они у онима који нису победили морају да имају ослонац у ситуацијама у којима се формулише кључна државна политика и морају да имају контролу и бескомпромисног противника када се интереси државе угрожавају. Ако Вучић хоће у Брисел немамо право да га саплићемо, јер ће на том путу нестати Србија, а не он", рекао је Јовановић.

Упитан о садашњој позицији ЛДП-а, након 10 година постојања, Јовановић је рекао да је најважније што време није демантовало програм и вредности те странке, које су данас прихваћеније од времена када је ЛДП стваран.

Додао је да је убеђен да ће се ЛДП вратити у парламент.

"Једна од тужних истина је и та девалвација институционалног живота ове земље. Сазив парламента од пре 25 година је био на неупоредиво вишем нивоу од оног коме је данашња скупштина. Без икакве дилеме, ЛДП ће бити парламентарна странка", рекао је Јовановић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи