Читај ми!

Инстаграм угасио профил "Не чланству Косова у Унеску" због узнемирујућег садржаја!

У оквиру кампање "Не чланству Косова у Унеску“" коју води студентска канцеларија у Косовској Митровици, за недељу дана прикупљено је 130.000 потписа онлајн петиције. Инстаграм угасио профил уз објашњење да су слике узнемирујућег садржаја, каже Немања Бишевац и додаје да су студенти на профил поставили само истину.

Немања Бишšевац, један од студената који воде ову канцеларију, рекао је у изјави Танјугу да им је циљ 200.000 потписа до 9. новембра, када се очекује гласање о предлогу за чланство Косова у Унеско на Генералној конференцији те организације.

“До сада је прикупљено преко 130.000 потписа. Наšш циљ је да скупимо 200.000 потписа до 9. новембра, односно дана када се одлучује о пријему Косова у Унеско. Надамо се, трудимо се на свим друшšтвеним мрежžама да активирамо људе да потпишšу петицију”, рекао је Бишšевац.

Онлајн петиција, дељење слика и видео-материјала по друшšтвеним мрежžама је само део активности у склопу студентске борбе против пријема Косова у Унеско, па су тако студенти из ове канцеларије предузели и конкретније кораке: успостављање контаката са медијима и званичницима делегација Унеска, њиховим амбасадама у Србији и БиХ, којима су слали писмо и сведочанства о страдању српске културне башšтине на Косову и Метохији.

"Ми смо прво одредили земље које ће гласати, које имају и које немају право гласа. Дошšли смо до неког одређеног броја од 150 држава чланица које ће гласати и онда смо реšшили да земљама које ће гласати пошšаљемо мејлове и писма њиховим амбасадама у Србији и БиХ. Прикупљамо фотографије, шšаљемо писма, преводимо на све стране језике и šшаљемо šто путем мејлова и путем поšште"”, казао је Бишšевац.

Он каже да одговоре јоšш увек нису добили, али да су, на пример, неки медији у Кенији пренели вест о акцији студената против пријем Косова у Унеско, јер су се поред амбасада студенти обраћали и медијима у држžавама које ће гласати на Генералној конференцији Унеска.

Бишšевац је подвукао да Косово не би требало да буде примљено у Унеско јер је, како је рекао, непостојећа, непризната дрžжава. 

Косово и Метохија је неотуђиви део Србије, а друго зато што је šто културно наслеђе Србије на КиМ непроцењиво и од светске важžности”, истакао је Бишšевац.

Он је оценио да би пријем Косова у Унеско представљао отимање српске имовине и идентитета.

“"Мислим да би то био скандал зато што би, пре свега, наšша Српска православна црква била оšштећена зато šшто има манастире који су стари по седам, осам векова. Сматрам да би то био скандал зато шšто је то отимање нашšе имовине и нашšег идентитета"”, подвукао је Бишевац.

Напоменуо је да студентску кампању помажžу и нашšи сународници који тренутно жžиве ван Србије и Републике Српске, па су тако донацију од преко 500 евра искористили за промовисање акције на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, а кампању шšире и у сарадњи са страницом на Фејсбуку “Студенти за истину”.

Међутим, профил на Инстаграму им је угашšен уз објашšњење да су постављали слике узнемирујућег садржžаја.

"“Речено нам је да постављамо слике које су узнемирујуће, а ми смо само поставили истину – паљење српских цркава и манастира, светиња, унишšтавање споменика, гробница"”, казао је Бишšевац.

Студентска канцеларија која води кампању „"Не чланству Косова у Унеску" у Косовској Митровици почела је да ради 29. октобра. 

Циљ канцеларије јесте да својим активностима скрене пажžњу домаће, европске и светске јавности на бројне разлоге због којих, како наводе, Република Косово не сме постати члан Унеска.

Канцеларију воде студенти Универзитета у Пришšтини са привременим седиšштем у Косовској Митровици, а придруžжили су им се и студенти универзитета у централној Србији, у Црној Гори и Републици Српској.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи