Амбасадори: Неспоран напредак Србије

Амбасадори Немачке и Италије у Србији, Аксел Дитман и Ђузепе Манцо оценили су да је Србија у економским реформама пуно напредовала, али да је још много посла како би се привукли нови ивеститори, пре свега они који у Србији виде шансу и могућност да успешно послују.

Аксел Дитман је, на панелу Регионалног инвестиционог самита НИН фокуса у Аранђеловцу, рекао да се у Србији дешавају многе добре ствари.

"Што се укупног стања реформи тиче наше је мишљење да се многе добре ствари дешавају, да постоји прави процес економских реформи који доноси резултате и да имамо процес макроекономских реформи, консолидације буџета", рекао је Дитман.

Истакао је да је добар знак што међународне финансијске институције констатују да постигнути резултати премашују очекивања, што је доказ да се иде у правом смеру.

Истовремено је нагласио да још има доста послова које треба урадити, при чему је за српску владу кључно да настави процес реформи.

"Није само значајно консолидовати и предузети одређена смањења, потребне су инвестиције у инфраструктуру, што Немачка сматра веома битним и што помажемо кроз пројекте у корист Србије", навео је Дитман, који је подсетио на поруке Самита о Западном Балкану одржаног крајем августа у Бечу, на којем је одобрено 600 милиона евра за кључне инфраструктурне пројекте за регион, од чега ће користи имати и Србија.

За даље побољшање пословне климе, према његовим речима, неопходно је да важни закони који су усвојени буду у потпуности примењени.

С тим у вези је напоменуо да је питање реформе правног система веома битно, што, приметио је, траже и немачка предузећа која инвестирају у Србију.

Конкретно, навео је, неопходно је да се убрзају судски поступци и да одлуке суда буду примењене.

Као једно важно навео је ефикасност јавне администрације, додајући да ни најбољи закони неће помоћи ако неће бити ефикасно примењени.

Немачке компаније, према његовим речима, позитивно оцењују напредак Србије.

Дитман је рекао и да је пуно немачких инвестиција у Србији, да су присутне у различитим областима и у свим деловима Србије, да немачка предузећа која долазе остају овде или чак шире пословање после неколико година.

Немачке компаније да би инвестирале, како је објаснио, захтевају поузданост и оквир за дугорочно планирање, при чему је владавина права веома битна област, па је с тим у вези рекао да верује да ће идуће године моћи да буду отворена поглавља 23 и 24 у преговорима Србије о чланству у ЕУ.

Манцо је такође похвалио добре резултате српске владе, указујући на интересовања италијанске привреде за инвестирање у Србији. Најавио је да ће идуће недеље у Србији боравити 30 италијанских компанија, које овде виде могућност и шансу за добро пословање.

Фирмама из Италије, према његовим речима, одговара нови Закон о инвестицијама јер предвиђа одређене олакшице.

И Манцо је нагласио да је владавина права веома важно питање за одлуку потенцијалних инвеститора, а Италија, додао је, сарадњом са Агенцијом за борбу против корупције и фискалном администрацијом пружа помоћ у унапређењу ове области.

Италијански дипломата је подвукао да је битно и регионално повезивање, јер то отвара веће тржиште, те да је то, поред фискалне консолидације и реформи, трећи стуб даљег развоја.

Регионална димензија је извор за даљи раст и привлачење инвестиција, уверен је Манцо, који наводи да се и ЕУ ослања на повезивању економија.

"Регионална димензија је изазов и могућност за српску привреду", закључио је Манцо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи