Читај ми!

Споразум Србије и Саудијске Арабије о туризму

Представници влада Србије и Саудијске Арабије потписали су у Београду Меморандум о сарадњи у области туризма и изразили уверење да је то темељ будућих економских и политичких односа две државе. Саудијски принц Султан бин Салман бин Абдулазиз ел Сауд састао се са премијером Александром Вучићем и поручио да ће Ријаду пренети став Србије о чланству Косова у Унеску.

Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић рекао је новинарима након потписивања да је то први међудржавни споразум са Саудијском Арабијом и да је циљ Србије да привуче инвеститоре и туристе из те државе.

Саудијски принц Султан бин Салман бин Абдулазиз ел Сауд истакао је да је веома оптимистичан када је реч о будућој сарадњи са Србијом.

"Србија сада организује свој инвестициони портфолио. То је држава на стратешки добром месту и има способну владу", рекао је саудијски принц, који је председник Високог савета за туризам и културну баштину те земље.

Према његовим речима, сада је на српској влади и привредницима да убеде инвеститоре у Саудијској Арабији да је Србија добро и стабилно место за улагање.

"Односи са Русијом су веома развијени a када је реч о Србији, односи су у зачетку. Гледамо на Србију као на важну земљу Балкана и Европе и на односе са Србијом гледамо као на односе равноправних партнера. На Србији је да дође у нашу земљу и да нам покаже где може да се улаже", каже саудијски принц.

Да је сарадња била недовољно развијена, истакнуто је у разговору с председником државе, који је пренео да је земља у претходне три године створила амбијент привлачан за инвеститоре. Земља која лежи на четвртини светских резерви нафте, претежно пустињска, за Србију је потенцијално тржиште за пласман производа.

Министар трговине каже да је план да према том тржишту наступамо заједно са БиХ, а ускоро се очекује и посета пољопривредног холдинга из те земље. 

"Нико није дошао да купује нити да реда ради продаје, наш циљ је да наставимо са економским реформама и да завршимо приватизацију. Понављам да као што се створила слика да је посета намењена да продамо неке бање и хотеле, то је мали сегмент посете, као што радимо са свим делегацијама које долазе у Србију", истиче министар Љајић.  

Принц Ел Сауд: Пренећу Ријаду став Србије о Унеску 

Принц Султан бин Салман бин Абдулазиз ел Сауд рекао је да ће властима своје земље пренети да се Влада Србије противи иницијативи да Косово постане чланица Унеска.

На питање новинара зашто Саудијска Арабија подржава ту иницијативу када се на Косову уништва српска религијска баштина, принц је рекао да је то у надлежности другог министарства у Саудијској Арабији, као и да је та држава посвећена очувању религијске и културне баштине у свету.

Додао је да је о томе данас разговарао с премијером Србије Александром Вучићем и потпредседником Владе Расимом Љајићем и да ће њихово мишљење пренети и властима Саудијске Арабије.

"Саудијска Арабија је посвећена очувању религијске и културне баштине, без обзира на то о којој религији је реч и без обзира на политичка уверења", рекао је Ел Сауд.

Вучић представио економске реформе 

Александар Вучић је саудијском принцу на састанку представио резултате економских мера Владе са жељом да и саудисјке компаније нађу интерес за улагање у Србији.

Премијер Вучић је изразио задовољство због успостављања дипломатских односа двеју земаља 2013. године и отварања Амбасаде Републике Србије у Ријаду, као и наду да ће Краљевина Саудијска Арабија ускоро отворити своју амбасаду у Београду. Српски премијер је, како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима, рекао да ће дипломатска представништва свакако допринети јачању политичког дијалога двеју земаља, али и економске сарадње.

Посебно су наглашене могућности за сарадњу у области туризма, које треба да подстакне и Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма између две земље.

Саудијски принц Султан рекао је да на међународној сцени слика Србије постаје стабилна и позитивна.

Његово височанство је похвалило гостопримство које је доживео у Београду и истакао лепоте главног града, са очекивањем да ће га пројекат "„Београд на води"“ учинити још лепшим и привлачнијим за туристе.

Такође је представио пројекте у Саудијској Арабији, позвавши српске компаније да конкуришу за учешће у њиховој реализацији.

Принц Султан је предложио одржавање саудијско-српског пословног форума на којем би се утврдиле могућности за економску сарадњу.

Посета принца је прва посета једног званичника Саудијске Арабије Србији од 1989. године када је саудијски министар спољних послова учествовао на Самиту несврстаних у Београду.

Дипломатски односи две земље успостављени су пре две године, српски амбасадор ускоро ће у Ријад, а требало би и да саудијски амбасадор стигне у Србију. У међувремену би, али сада као туриста, принц опет могао да дође јер му се Србија, каже, веома допала.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи