Читај ми!

Тадић: Врата СДП-а отворена за све опозиционе странке

Социјалдемократска странка и Либерално демократска партија потписаће документ о коалиционом наступу на предстојећим изборима, каже лидер СДС-а Борис Тадић.

Борис Тадић је, у интервјуу агенцији Бета, рекао да су врата за сарадњу отворена за Демократску странку, као и за све политичке странке, ако се постигне договор о заједничким вредностима и стратешкој оријентацији.

"Ми ћемо у суботу у 12 сати у Дому омладине озваничити наш заједнички рад, којим се припремамо за изборе који ће доћи на пролеће. Верујем да ће бити избори на више нивоа и зато ће бити потребно формирати један опозициони савез овој власти који треба да смањи заостајање Србије", рекао је Тадић.

Додао је да ће представници СДС-а и ЛДП-а у суботу разговарати са грађанима, као и да тог дана крећу у политичку акцију која треба да оснажи одборе обе странке у будућности.

"Када говорим о одборима СДС-а, ту увек имам на уму странке са којима смо формирали коалициону листу. То су Странка зелених и Народни покрет. Сад смо завршли разговоре са ЛДП-ом. План нам је да учествујемо на изборима, да остваримо победнички резултат и да спречимо заостајање. Заостајање је реалност са којом се Србија сада суочва", рекао је Тадић.

Додао је да ће СДС и ЛДП потписати документ о сарадњи о коалиционом наступу на изборима, али да то неће радити пред камерама, јер је та врста церемоније излишна.

Говорећи о сарадњи с Лигом социјалдемократа Војводине, Тадић је навео да ће у суботу на трибини бити и председник те странке Ненад Чанак.

"Они за сада имају делимично асиметричну позицију, јер ЛСВ има намеру да на покрајинским изборима наступа одвојено, као што је то увек до сада радио, али ћемо о свим аспектима сарадње и кроз ову трибину разговарати, али и у будућности. Ми (СДС) остајемо привржени сарадњи с ЛСВ-ом", рекао је Тадић и поновио да су врата за сарадњу отворена и за ДС.

"Та странка је затворила та врата, после моје прве поруке... Дакле, сврха бављења политиком је да се начини нешто што је корисно за људе. Не видим сврху бављења политиком да бих ја био само председник једне странке. Тај циљ мора да буде много већи. Србија се суочава с великим изазовима и искушењима и потребно је направити једну политичку платформу, савез који је у стању да оствари велике резултате", навео је бивши председник Србије и ДС-а.

Оценио је и да је у разговорима лидера и политичких странака потребно дефинисати веће и више циљеве него што су домети сваке појединачне странке.

"Зато су наша врата отворена за ДС и све политичке странке које желе да учествују у једном оваквом савезу, уколико се договоримо око вредности које су нам заједничке и око стратешке оријентације. Надам се да оно што смо учинили током мог председничког мандата - национални консензус око стратешке оријентације Србије неће бити доведен у питање", навео је Тадић.

Како каже, нада се да ће постојати повољан политички оквир да се реализује политика која води расту и развоју а не заостајању, чему, како је рекао, води политика садашње владе.

"То је политика у којој се поштују политички противници, а не срозавају и деградирају кроз употребу жуте штампе, и то је политика у којој се поштују основна начела демократије", објашњава Тадић.

Додаје да не види могућност сарадње СДС-а са Српском напредном странком и Социјалистичком партијом Србије у влади.

"Зато и нисмо ушли у владу упркос обманама мојих политичких противника и дојучерашњих страначких сабораца да сам ја формирао странку да бих ушао у владу са СНС-ом. Та понуда је постојала. Ја сам сматрао да треба да буде једна странка у Србији која није ни у једној влади... Не видим могућност сарадње с владајућом коалицијом имајући у виду политику коју они воде", истакао је председник СДС-а.

Тадић је додао да, међутим, о важним социјалним питањима може да се разговара.

"Ми данас немамо дијалог између власти и опозиције. Па зато желимо трибину у суботу у Дому омладине како би отворили и горућа питања у овом друштву", рекао је некадашњи председник Србије.

Нагласио је да Србија има најнижу стопу бруто домаћег производа у региону и да инвестициона политика у Србији показује неуспехе, иако "влада уз оркестрацију режимских медија сведочи о томе како постиже невероватно исходе".

"Отвараћемо питања. Имаћемо самокритички однос у односу на прошлост, али ћемо рећи какве су наше пројекције и идеје за будућност земље у којој треба смањити заостајање које је последица рада ове владе. Ми хоћемо да смањимо заостајање и да сустигнемо, ако не можемо најнапредније европске земље, макар ове које су региону испред нас у домену економске политике", рекао је Тадић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи