Читај ми!

Линта: Заједничка седница доприноси стабилности у региону

Председник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта поздравио је данашње одржавање заједничке седнице Владе Србије и Савета министара БиХ, јер ће, како наводи, допринети унапређењу економске сарадње две државе и јачању мира и стабилности у региону.

Миодраг Линта каже да је посебно значајно што ће на седници бити потписан Протокол о решавању питања несталих лица, као најважније цивилизацијско и хуманитарно питање.

Такође, заједничка седница треба да створи предуслове за решавање бројних отворених питања две државе, кажњавање ратних злочинаца, неспровођење Анекса Г Бечког споразума о сукцесији везаног за решавање одузете имовине и стечених права грађана, лош положај Срба у БиХ.

Председник Коалиције посебно истиче чињеницу да су Срби у Федерацији БиХ, како каже, грађани другог реда, јер не могу да остваре основна људска права.

"Срби су у Федерацији БиХ конститутиван народ само на папиру док се њихова уставна права свакодневно крше. У бројним институцијама ФБиХ нема ниједног запосленог Србина а малобројни српски повратници напуштају своју имовину јер веома тешко остварују своја права и немају елементарних услова за одржив останак. Ако се оваква пракса настави за кратко време Срба неће бити у овом ентитету укључујући општине у којима Срби чине већину као што су Дрвар, Гламоч и Грахово", наводи Линта.

Линта, у саопштењу, изражава незадовољство и због чињенице да Тужилаштво БиХ одбија да подигне оптужнице против Хрвата и Бошњака који су одговорни за злочине у случајевима "Тузланска колона", "Добровољачка улица", као и за бројне злочине над Србима у Босанској Посавини, средњем Подрињу, западнокрајишким општинама, Сарајеву и многим другим местима у БиХ.

"Због тога је потребно, путем дијалога, створити предуслове да Тужилаштво и Суд БиХ постану независне и непристрасне институције које неће имати дискриминаторски и селективан приступ ратним злочинима", истиче Линта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи