Читај ми!

Вучић са амбасадорима САД, Британије и Кине

Премијер Србије Александар Вучић у одвојеним састанцима разговарао је се амбасадорима САД Мајклом Кирбијем, Велике Британије Денисом Кифом и Кине Ли Манчангом.

Премијер Александар Вучић и амбасадор САД Мајкл Кирби оценили су да су билатерални односи двеју земаља у успону и да постоје велике могућности за унапређење сарадње у свим областима.

Владина Канцеларија за медије саопштила је да је српски премијер упознао америчког амбасадора са позитивним економским резултатима које доносе реформе и мере Владе Србије и захвалио му на подршци за њихово спровођење.

Амбасадор Кирби је истакао да се због тога повећава и интересовање америчких компанија за улагање у Србији.

Вучић је рекао да Србија не одступа од европског пута и да, са највећом одговорношћу, учествује у плану Европске уније за решавање мигрантске кризе, иако није држава чланица.

Премијер је нагласио да је и то један од начина да Србија допринесе стабилности у региону.

Председник Владе Србије и амбасадор САД размотрили су и друга актуелна регионална и међународна питања.

Александар Вучић је примио и амбасадора Велике Британије Дениса Кифа и том приликом му захвалио што је Србија укључена у нови, вишегодишњи програм британске владе за стручну подршку спровођењу политичких и економских реформи – Фонд за добро управљање.

Како је саопштила владина Канцеларија за сарадњу с медијима, српски премијер је истакао да ја тај програм од великог значаја за Србију.

„Средствима Фонда биће нам омогућено да учимо добро управљање, које нам недостаје колико и предузетнички дух. Велика Британија предњачи у томе и свака врста њихове помоћи у унапређивању српског друштва и привреде је добродошла,“ рекао је премијер Вучић.

Амбасадор Киф је рекао да је Амбасада Велике Британије остварила добру сарадњу са министарствима Владе Србије, која су предложила неколико добрих пројеката, који ће бити финансирани из Фонда за добро управљање.

Намера Велике Британије је да кроз Фонд подржи либерализацију и модернизацију различитих области привреде, банкарског и пореског система, јачање владавине права и демократске одговорности, као и реформе у другим областима које припремају Србију за чланство у Европској унији.

С тим у вези, британски амбасадор је изразио уверење да ће до краја године бити отворена прва преговарачка поглавља.

Вучић се потом састао и са амбасадором Кине у Београду Ли Манчангом, са којим је разговарао о предстојећем четвртом самиту шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе.

Самит ће 24. и 25. новембра бити одржан у граду Суџоу, после којег ће бити реализована и билатерална посета српског премијера Народној Републици Кини, на позив кинеског премијера Ли Кећанга, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Српски премијер и кинески амбасадор констатовали су да се кинеско-српски односи успешно развијају и да економска сарадња напредује, као и да се реализују договори постигнути током прошлогодишње посете премијера Лија Србији.

Премијер Вучић и амбасадор Ли разговарали су о изградњи и модернизацији пруге између Београда и Будимпеште, како би реализација тог пројекта, од виталног значаја за Србију, могла да почне до краја године.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи