Ђурић и Танин о дијалогу, ЗСО, даљој сарадњи...

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић разговарао је са новим шефом Мисије Уједињених нација на Косову и Метохији (УНМИК) и специјалним представником генералног секретара УН Захиром Танином о даљој сарадњи са том мисијом, постигнутим резултатима у дијалогу Београда и Приштине и спровођењу Бриселског споразума.

Ђурић је истакао значај наставка добре сарадње Канцеларије за КиМ и УНМИК-а и снажења присуства и утицаја те мисије, посебно на пољу заштите српске заједнице и права интерно расељених лица, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Он је информисао новог шефа УНМИК-а о досадашњем току дијалога Београда и Приштине, нагласивши важност пуног спровођења Првог бриселског споразума и успостављања Заједнице српских општина, као и изоловања статусног питања током овог дијалога.

Улога УНМИК-а кроз редовне извештаје генералном секретару и чланицама УН је кључна. Такође, веома је значајно што ова мисија, радећи у оквирима Резолуције 1244 Савета безбедности УН, обезбеђује предуслове за статусно неутралан дијалог Београда и Приштине", рекао је Ђурић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију упознао је шефа УНМИК-а и са ставом Београда по питању иницијативе за пријем самопроглашеног Косова у Унеско, нагласивши да свако решавање питања културног и историјског наслеђа и Српске православне цркве ван дијалога, није одрживо.

Нови шеф УНМИК-а Захир Танин истакао је да његовим доласком неће бити промена у активностима ове статусно неутралне мисије и да ће она наставити са редовним извештавањем генералног секретара УН.

"УНМИК подржава дијалог и спровођење договореног у циљу пуне нормализације односа и стабилности у региону“, рекао је Танин и нагласио да УНМИК није укључен у питање евентуалног чланства у Унеско.

Ђурић је новом шефу УНМИК-а пожелео срећу у раду током предстојећег мандата на Косову и Метохији, истичући да ће му врата институција у Београду увек бити отворена.

Састанку је присуствовала и шеф Канцеларије Уједињених нација у Београду Симона Мирела Микулеску, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи