Читај ми!

Дачић: Борићемо се за Косово до последњег тренутка

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ће се Влада са великим жаром и посвећеношћу послу до последњег тренутка борити да Косово не буде примљено у Унеско, да је оптимиста и да очекује добар резултат.

Гласање о предлогу за чланство Косова у Унеску може се очекивати на Генералној конференцији те организације око 9. новембра, најавио је министар спољних послова Ивица Дачић и изразио оптимизам да ће резултат гласања бити повољан за Србију истакавши да ће се Влада до краја борити против тог чланства.

"Борићемо се до краја. То је став Владе Србије, премијера и председника. Ми немамо ништа прече од тога", истакао је Дачић на редовној месечној конференцији за новинаре, додавши да ће то бити велика борба са неизвесним исходом.

Дачић је ипак изразио оптимизам да ће резултат гласања на Генералној конференцији Унеска бити добар по Србију, подсетивши да су међу чланицама многе земље које су мале и удаљене, али чији се глас рачуна.

"Даноноћно разговарамо са свима. Убеђен сам да то неће бити онако лако за Косово као што они мисле и то ће ми бити најмилије од свега", закључио је шеф српске дипломатије.

Најавио је да ће 4. новембра учествовати на генералној дебати Унеска након које ће се знати ко има право гласа и када ће тачно бити одржано гласање о предлогу за чланство Косова.

Дачић се још једном осврнуо на неке земље из нашег окружења које су подржале пријем Косова у Унеско истакавши да то није пријатељски однос према Србији и да то и такав њихов поступак и нема везе са њиховим признањем Косова, већ је ствар односа према српској баштини и српским интересима.

"То ће сигурно оставити траг на нашим односима. Ти односи ће тешко остати пријатељски", рекао је Дачић и додао да Србија високо цени оне земље које су гласале против учлањења Косова – нарочито ако се има у виду да су неке од њих и признале Косово.

"Не постоји могућност суспензије Бриселског споразума"

Говорећи о намери Приштине да суспендује договор у Бриселу, први потпредседник Владе рекао је да апсолутно не постоји никаква могућност суспензије онога што је договорено и да Београд тражи јасан одговор какав је став Европске уније о томе.

"Ми смо веома незадовољни ситуацијом на Косову у вези са спровођењем Бриселског споразума... Ово што се сада дешава у Приштини је незабележен случај", рекао је Дачић.

Како је навео, ни у једном споразуму који су потписали он или премијер Србије Александар Вучић не пише да постоји могућност да било ко на нивоу Београда или Приштине може да суспендује оно о чему су се договорили.

Дачић указује да "ово толерисање избегавања Приштине да реализује своју обавезу практично нас све доводи пред једну велику дилему да ли се то ради организовано и плански, или су то једнострани кораци које предузима Приштина".

"Тражимо озбиљност у примени Бриселског споразума", нагласио је Дачић и додао да основна суштина Бриселског споразума јесте Заједница српских општина, а то се, како је указао, тренутно суспендује.

"Када ће бити одлука уставног суда и шта ако буде негативна? То је играње са стабилношћу у региону, исто као и захтев Косова да уђе у Унеско", упозорио је Дачић.

Београд зна, рекао је Дачић, да Европа има много других проблема, мигрантску кризу пре свега, али не види други могући начин у даљим односима са ЕУ него имплементацију договореног и наставак дијалога са Приштином.

"Зато и тражимо јасне одговоре – какав је став ЕУ о овим питањима, а он је млак као и увек. Кад треба да се критикује Србија, веома је лако наћи ко то треба да уради, а кад треба да се кажу тешке речи у вези са Приштином, одсече им се језик", приметио је министар спољних послова.

Како је додао, "не очекујемо да нас воли неко ко нас не воли, али смо равноправни учесници у том процесу и морају да нас поштују".

Министар Дачић је подсетио да је премијер Вучић јасно рекао да се такав начин односа према Србији неће толерисати и да ћемо имати своје одговоре на та питања уколико се она буду заоштравала.

Шеф српске дипломатије је, такође, навео да Србија почетком овог месеца очекује извештај Европске комисије о напретку како би до краја године отворила прва поглавља у преговорима са ЕУ.

Дачић, који је и председник социјалиста, на конференцији је изјавио да СПС има јасно дефинисану политику и да је то наставак коалиције са СНС-ом и Александром Вучићем, додајући да "коме то није прихватљиво не може да буде члан руководства".

Дачић је оценио да поступак потпредседника СПС-а Бранка Ружића, који се сликао са човеком који је вређао премијера, штетно утиче на владајућу коалицију и изазива мањак поверења и то не сме да се понавља.

Истакао је да ће о Ружићевом поступку бити речи на седницама страначких органа и додао да тренутно нема времена да се бави Ружићем, јер се бави Унеском, али је поновио да је такво понашање недопустиво и да је "направљена грешка".

"Одлуке о коалицији морају да се поштују, страначки органи ће или потврдити или донети други став о коалицији", рекао је Дачић и поновио да је он јасно изнео свој став о томе.

Дачић је најавио да ће седнице Председништва и Главног одбора СПС-а бити одржане наредне недеље "или оне тамо".

Лавров 2. децембра у Београду

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров допутоваће у Београд 2. децембра и учествоваће на министарском савету ОЕБС-а, који се у српској престоници одржава у првој недељи децембра, најавио је Ивица Дачић.

Како је објаснио, 1. и 2. децембра биће одржан радни део састанка, док ће 3. и 4. децембра бити одржана седница на министарском нивоу.

Према Дачићевим речима, позив за учешће на том састанку упућен је на адресе 57 министара спољних послова чланица ОЕБС-а као и још 11 земаља медитеранских и азијских партнера за сарадњу, као и шефова најважнијих међународних организација.

Такође, како је најавио, од 30. новембра до 11. децембра у Паризу ће бити одржан самит УН о климатским променама, а планирано је да на њему учествује председник Србије Томислав Николић.

Шеф српске дипломатије је на конференцији за новинаре рекао и да ће у новембру бити одржана седница Савета безбедности Уједињених нација о Косову.

Говорећи о недавној посети делегације српске владе предвођене премијером Александром Вучићем Русији, Дачић је оценио да је она била веома успешна, како на економском тако и на политичком нивоу.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи