Читај ми!

Истраживање: Поверење у приштинске институције никад мање

Житељи Косова и Метохије све мање верују у институције у Приштини и проценат оних који су задовољни њиховим радом је на историјском минимуму, показују резултати истраживања "Пулс јавности" које су спровели УНДП и УСАИД.

Резултати истраживања показују да је највећи пад рејтинга забележио косовски премијер Иса Мустафа, чијим је радом задовољно око 14,6 одсто грађана, што је пад од читавих девет одсто у односу на март ове године.

Радом Скупштине Косова задовољно је 19,9 одсто испитаних, радом суда 13,9 одсто, а радом тужилаштва 12,8 одсто анкетираних.

Истраживање показује и да је велика већина становника незадовољно политичким правцем на Косову и Метохији, чак 68 одсто, док је само седам одсто испитаних задовољно тренутном ситуацијом.

Економско незадовољство је још веће него незадовољство политичким правцем, будући да је око 75 одсто испитаника незадовољно или веома незадовољно економском ситуацијом.

Највећи проблеми друштва на Косову и Метохији су, према резулалтима истраживања, незапосленост (43 одсто испитаних), сиромаштво (31 одсто), корупција (4,5 одсто), урбанистички проблеми (3,6 одсто) и скупоћа (3,6 одсто).

Утисак житеља Косова и Метохије о корупцији мерен је још једним параметром и испоставило се да чак 85 одсто испитаних сматра да је мито, породичне и страначке везе услов за запошљавање у јавном сектору.

У истраживању је обрађен и став грађана о неким актуалним политичким темама, као што је оснивање специјалног суда за ратне злочине, а већина, тачније 59 одсто испитаних, сматра да ће тај суд донети правду, док 19 одсто испитаних очекује супротан резултат.

Истраживање је спроведено у септембру ове године на узорку од 1.306 испитаника, односно 88 одсто Албанаца, шест одсто Срба и шест одсто осталих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи