Нова финансијска правила на дневном реду Скупштине

Посланици Скуштине Србије враћају се у клупе после скоро два месеца паузе, а на новој ванредној седници расправљаће о сету финансијских закона. Редовно заседање почиње 1. октобра.

После летње паузе, дневни ред тражи брз повратак у форму. За почетак, расправа о ПДВ-у, републичким административним таксама и хипотеци.

"Није прецизно дефинисана пореска обавеза по тим законима. Ништа што се дотиче грађана на било који начин, да сада идемо са изменама и допунама одредби пореза који могу да утичу на животни стандард. Само прецизније тумачење закона ", каже Верољуб Арсић, потпредседник Скупштине Србије.

Судећи по изјавама, посланци су спремни да амандманима поправљају законе.

"Ова три финансијска закона о ПДВ-у, о административним таксама и о хипотеци су делом усклађивање са захтевима за хармонизацијом са продавцима Европске уније, а делом аутентичне Владе. У све три области биће амандмана и надамо се добре дебате", рекла је Гордана Чомић из ДС-а.

"Прво ћу да питам председника Скуштине Србије зашто нисмо заседали скоро два месеца. Затим ћу да учествујем у расправи о тачкама дневног реда на тој седници за коју смо спремили, ми посланици Народне странкем као што је ред и као што је пракса била до сада", рекао је Владимир Павићевић из Нове странке.

А онда, за мање од недељу дана, на ред стиже седница јесењег заседања парламента - на дневном реду шест тачака. Пракса показује да највећи број закона предлаже Влада, а посланици их усвајају. Влада, међутим, не шаље увек у предвиђеном року законе у Скупштину.

"Шта би посланици могли да ураде када говоримо о годишњем плану рада Владе, јесте да уколико закони не стижу у року у парламент, а Влада је тако у свом плану написала да ће стићи у одређеном року, да постављу питања влади, да их питају када ће тај закон доћи на дневни ред", истакла је Јована Ђурбабић, Отворени парламент.

Уколико би све ишло по годишењем плану рада Владе за 2015., онда можемо да очекујемо да ће од октобра до краја године пред посланицима бити више од 100 предлога закона.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи