Читај ми!

Николић: Србија неће променити политику солидарности

Србија трпи због политике солидарности коју води, али ту политику неће променити, изјавио је председник Србије Томислав Николић приликом сусрета са председником ЕБРД-а Сумом Чакрабартијем. Веома смо забринути због нарастајућих тензија и било би веома лоше да се поквари постигнута регионална сарадња, нагласио је Чакрабарти.

"Премијер Хрватске је рекао да ће Србија имати већу штету од Хрватске због затварања границе. Да ли је важно да ли је штета мања или већа? Штете не сме да буде", констатовао је Томислав Николић у разговору са председником Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сумом Чакрабартијем.

Председник је, како је пренео његов биро за сарадњу с медијима, пружио уверавање да је Србија искрено посвећена евроинтеграцијама и изразио очекивање да прва поглавља буду отворена до краја године.

Околности су, додао је, веома тешке и сада је Србија поново суочена са кризом због затварања границе са Хрватском.

Председник ЕБРД-а Чакрабарти је похвалио и поздравио конструктиван приступ Србије у решавању мигрантске кризе и истанчан осећај за проблеме са којима се суочавају мигранти.

"Ми смо веома забринути због нарастајућих тензија и било би веома лоше да се поквари постигнута регионална сарадња", нагласио је Чакрабарти и додао да верује у дијалог.

Затварање граница и тензије ће имати негативне последице на економије региона, додао је председник ЕБРД-а. Он је похвалио огроман напредак Србије у спровођењу реформи и нагласио да је свестан колико је било тешко спровести неопходне мере.

"Економија Србије се опоравила, донели сте нове законе, у току је приватизација и имате разлог да будете задовољни", рекао је Чакрабарти.

ЕБРД је спремна да инвестиције подигне на већи ниво нарочито у области приватизације, нагласио је Чакрабарти.

Председник Николић је скренуо пажњу председника ЕБРД-а на приватизације "Железаре Смедерево", "Азотаре" и "Петрохемије" Панчево, Пољопривредног комбината Кикинда и Фабрике камиона у Прибоју.

Николић је изразио добродошлицу делегацији ЕБРД-а, речима да увек доноси добре вести и да Србија цени све што је та финансијска институција до сада учинила, додаје се у саопштењу.

"Знаци економског опоравка су видљиви, данас сте у земљи која је стабилна и у којој су инвестиције сигурне", рекао је председник Николић и додао да је прва фаза реформи која је подразумевала смањење трошкова завршена и да су остварени видљиви резултати.

Нагласио је да је поверење у Владу Србије велико и да су тешке мере протекле без великих друштвених потреса.

"Грађани сада са правом очекују да почнемо да враћамо оно што смо били принуђени да узмемо, како би српска економија била спасена од суноврата", подвукао је председник Николић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи