Читај ми!

ЕК испитује понашање Хрватске

Европска комисија испитује да ли је забрана уласка теретних и приватних возила из Србије у Хрватску у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању, каже портпаролка ЕК Наташа Берто.

Наташа Берто је рекла да према Споразуму о стабилизацији и придруживању свако ограничавање слободног кретања људи и роба мора бити пропорционално, недискриминаторско и привремено, преноси Танјуг.

"Ми тренутно испитујемо да ли се Хрватска понаша у складу са тим", каже Берто.

Подсетила је да је председник ЕК Жан-Клод Јункер задужио високу представницу ЕУ за спољну политику и безбедност Федерику Могерини и комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана да ступе у контакт са властима у Београду и Загребу и да утичу на њих да разумно приступе проблему.

Могеринијева и Хан су јуче јавно и у директним разговорима позвали хрватске и српске лидере да конструктивно приступе проблему.

"Веома пажљиво пратимо ситуацију, а комесар Хан већ вечерас путује у Београд", истакла је Наташа Берто.

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек позвала је да се суседска политика на Западном Балкану не уништава новим граничним ратовима.

"Спирала затварања граница, коју је приказала најпре чланица ЕУ Мађарска, сада је стигла и до Хрватске и Србије, на штету обе земље и суседске политике у региону", навела је Улрике Луначек.

Луначекова је истакла да Хрватска, у спору око савладавања избегличке кризе, затварањем граница користи своју недавно добијену снагу као чланица ЕУ.

Подсећа да је Хрватска прва затворила своје границе за теретни саобраћај из Србије, а да је Београд током ноћи увео контрамере.

"Ова политика реванш-фаулова не сме да у Европи постане принцип", упозорила је аустријска политичарка истичући да, док су се шефови држава и влада ЕУ синоћ коначно договорили око првих корака ка више солидарности у вези са избегличком кризом, долази до пораста националних егоизама и ирационалних акција, вођених предизборном кампањом.

ЕУ, према њеним речима, не сме то само гледати скрштених руку и чекати док се актуелна пребацивања кривице, потпирена осећањима из ратних доба, израстају у ситуацију већег сукоба између Хрвастке и Србије, и других земаља региона.

"Земљама западнобалканске руте потребна је већа подршка, а истовремено неопходан је политички притисак из ЕУ како суседска политика не би била уништена граничним ратом", затражила је Луначекова. 

Хан: ЕУ уз Србију у избегличкој кризи

Комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу Јоханес Хан изјавио је уочи сутрашње посете Београду да је Европска унија уз Србију у овој свеевропској кризи, која може да се реши једино заједничким приступом.

"Захвалан сам Србији што се односи професионално и одлучно у поступању са избегличком кризом", наведено је у саопштењу.

Хан истиче да "Србијаизбеглицама обезбеђује пристојне услове за живот у складу са међународним стандардима".

У саопштењу се наводи да ће Хан са званичницима Србије разговарати о актуелној избегличкој кризи и изразити солидарност Европске уније према Србији.

"Ове недеље је најављено обезбеђивање додатних 17 милиона евра као подршка напорима Србије и Бивше Југословенске Републике Македоније у решавању избегличке кризе", подсетио је Хан.

Комесар за европску политику суседства и преговоре о проширењу разговараће са премијером Србије Александром Вучићем, министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем, министром за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александром Вулином и министарком задуженом за евроинтеграције Јадранком Јоксимовић.

Хан ће се састати и са невладиним организацијама и посетиће центар за помоћ избеглицама у Шиду. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи