Читај ми!

Тачи: Вучић допринео закључењу споразума

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи истакао је да је српски премијер Александар Вучић имао конструктивну улогу у закључивању недавних споразума Београда и Приштине у Бриселу и оценио да Специјални суд неће променити “историју”.

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи је, у интервјуу бечком дневнику Пресе, нагласио да су недавни споразуми у интересу Београда и Приштине, да доприносе нормализацији односа и убрзавају процесе европске интеграције Србије и Косова, преноси Танјуг.

Истовремено је оценио "да је Србија де факто већ признала да је Косово независна држава".

"Сваког дана Београд предузима кораке који чине све ближим званично признање Косова", рекао је Тачи.

На питање да ли је током сукоба на Косову могао замислити да ће једног дана водити разговоре са Вучићем и Ивицом Дачићем, Тачи је рекао да тада преговори нису били замисливи.

"Никада не бих ни помислио да ћу играти у истом фудбалском тиму, као што је био случај у августу на Самиту о Западном Балкану у Бечу", истакао је Тачи.

Када је реч о Специјалном суду, Тачи је нагласио да је његово успостављање био веома шкакљив задатак и да одлука није била једноставна, али да је донета.

То је, према његовим речима, била једна међународна обавеза Косова, а иако није популарна, одлука је била исправна.

Упитан да ли страхује да ће чланови његове странке постати мета суда, Тачи је одговорио да није реч о особама, већ о процесу који пружа шансу.

"Треба да пазимо на то шта ће тиме добити земља. Не би требало сада дискутовати о именима. Косово је одлуком да се успостави суд доказало међународну зрелост", уверен је Тачи, који је и лидер Демократске партије Косова.

Наглашава да историја не може бити изнова писана судским процесима и подвлачи да је Косово водило одбрамбени рат.

"Не могу дати гаранцију да није било, са косовско-албанске стране, напада од стране огорчених људи. То се не може, међутим, поистоветити са покушајем геноцида од стране Срба. Важно је да сада све буде транспарентно, а Косово свакако нема шта да крије", истиче Тачи.

Упитан да ли постоји шанса да Русија призна Косово, Тачи је оценио да "Руси не могу бити већи Срби од самих Срба".

"Склопили смо споразуме са Београдом у циљу нормализације односа. Због тога би и Русија требало да има позитивнији став према Косову и призна нашу независност. Желимо добре односе са Русијом. Међутим, видимо као претњу што Москва жели да има већи утицај у региону Балкана него што је имала до сада. Што више времена ЕУ буде требало да прими регион, то ће бити већа та претња", истакао је Тачи.

У интервјуу бечком дневнику Пресе, Тачи се осврнуо и на тему избеглица оценивши да је Косово било "индиректна жртва" те кризе.

Према његовим речима, почетком године је са Косова у ЕУ постојала кратка фаза илегалне миграције, коју су косовске власти зауставиле.

Тачи је указао да се тренутно ради на враћању тих особа из Немачке и других земаља, додајући да је Косово испунило све критеријуме за визну либерализацију, те да Брисел не би требало, с тим у вези, да примењује двоструке стандарде.

Упитан шта су били разлози за масовну емиграцију са Косова, Тачи је истакао да је то био трик кријумчара са финансијским интересима.

"Неке од њих смо ухапсили и спровели информативну кампању како би грађанима појаснили да у земљама ЕУ не могу добити азил", објаснио је Тачи.

Наводи да је Косово суочено са великим социјалним изазовима, али да је било напретка, и да мора још много бити учињено.

Ове године, према његовим речима, обезбеђене су стране инвестиције у висини од 1,5 милијарди евра.

"Међутим, не можемо негирати да отварање нових радних места остаје наш највећи проблем. Политичари свих земаља региона наводе исте изазове: економију и радна места. На срећу, никада није било толико сарадње у региону као сада, а то је показао и Самит у Бечу. Требало би да сваки политичар региона што пре затвори поглавља прошлости, јер још увек плаћамо цену ратова на простору бивше Југославије", закључио је Тачи.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
32° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи