Тасовац: Вулгарне поруке увреда за Србију, ЕУ и саму Хрватску

Министар културе и информисања Иван Тасовац оценио је да су покушаји ниподаштавања Србије, банализовање избегличког проблема и вулгарне поруке са расистичким призвуком хрватског премијера Зорана Милановића увреда за Србију, али и за Европску унију и све њене чланице, па и за саму Хрватску.

Иван Тасовац је нагласио да су вулгарне поруке увреда и за саму Хрватску, преноси Танјуг.

"У ситуацији у којој је највећи изазов за Европску унију од њеног оснивања, као и за Балкан после трагичног распада Југославије, било би испод сваког не само политичког, већ и културног модела јавног говора узвратити на приземни речник хрватског премијера", рекао је Тасовац у Горњем Милановцу.

Министар је додао да као одговорни актер решења, Србија неће упасти у замку повратка у прошлост и изразио уверење да је слобода кретања капитална вредност, као и да се слобода духа не може зауставити географским границима, нити границима у глави.

Тасовац је подсетио да је Србија у јеку избегличке кризе на делу показала и потврдила своју приврженост и европским вредностима и универзалним принципима људских права и испунила морални налог да помогне људима у невољи.

Министар културе и информисања обишао је општину Горњи Милановац где се састао са председником те општине Милисавом Мирковићем и директорима установа културе у том граду.

Тасовац је приликом обиласка библиотеке Браћа Настасијевић напоменуо да је један од приоритета Министарства културе, поред квалитета догађаја, да те садржаје учини видљивијим на територији целе Србије.

Он је подсетио на недавни концет Београдске филхармоније који је предводио прослављени диригент Зубин Мехта који је у Коларцу чуло око 900-1.000 људи и додао да је снимљен и да ће бити емитован у целој Србији путем јавног сервиса.

Посета је настављена обиласком Гимназије Таковски устанак у којој је министар младима поручио да не забораве на креативност и идеје које их красе.

Он је обишао и Кућу кнеза Милоша где је рекао да је реконструкција, коју је то Министарство финасирало, при крају и да је то један од бисера културне баштине које треба да постане видљивије у јавности.

Тасовац је здању Конака Кнеза Милоша поклонио четири значајна артефакта, а то су долама Кнеза Милоша, чашу из које је пио и два писма, од којих је једно које је кнез писао свом брату.

Он је надлежне подсетио на пројекат “Градови у фокусу” и да могу аплицирати за додатна средства како би богатство у тој локалној средини било видљивије.

Након посете манастира Враћевшница Тасовац је свечано отворио и 4. Конференцију филмског стваралаштва младих - Youth Cinema Conference, која се одржава у оквиру Међународног филмског фестивала "Кратка форма" чији је генерални покровитељ Министарство културе и информисања.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
31° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи