Читај ми!

Селаковић: Биће размотрене све могућности контрамера

Министар правде Никола Селаковић рекао је, поводом једностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, да ће једна од главних тема данашње седнице Владе Србије бити разматрање свих могућности контрамера, односно свега што влада може да предузме у овој ситуацији. Министар поручује да ће се почетком новембра проверити "пролазно време" судова у претходном периоду од почетка ове године.

"Не постоји ниједно једино рационално разумно објашњење зашто зауставити проток робе, теретни саобраћај и то на једној од жила куцавица", рекао је Селаковић гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Министар правде је указао да су две жиле куцавице битне за Србију на путу према западној Европи, једна која води путем од Београда, Новог Сада према Хоргошу, а друга која води од Београда, Шида ка Батровцима, даље према Хрватској.

"Затварање тог путног правца нама наноси на дневном нивоу вишемилионску материјалну штету читавој српској привреди, нашој држави", истакао је Селаковић.

Селаковић је указао да се показало колико је Србија озбиљније приступила решавању мигрантске кризе.

Значај Србије је у томе што се налази на изузетно важном друмском правцу, јер мигранти се крећу кроз Србију, јер је то жила куцавица југоисточне Европе, оценио је Селаковић.

Министар правде је додао да је можда ово права прилика за Европску унију да још једном утврди значај Србије.

Премијер Александар Вучић заказао је за у 14.30 сати ванредну седницу Владе Србије поводом једностране одлуке Хрватске да забрани теретни саобраћај са Србијом, потврђено је Танјугу у кабинету премијера.

"Циљ борба против неефикасности судства" 

Министар правде Никола Селаковић изјавио је да је циљ борба против неефикасности домаћег судства и да ће се почетком новембра проверити "пролазно време" судова у претходном периоду од почетка ове године.

Селаковић каже да ће од 1. јануара почети примена закона о заштити права на суђење у разумном року.

Министар правде је указао и на нови нацрт закона о извршењу и обезбеђењу, прецизирајући да је више од два милиона судских предмета из области извршења и да је то 90 одсто старих предмета.

Усвајањем тог закона и његовом применом стећи ће се услови да се судство растерети великог броја старих предмета и формира много бољи и ефикаснији систем извршења, а једна од новина је прелазак спровођења извршења са судова на институцију коју сада закон зове, не приватни, него јавни извршитељ, најавио је Селаковић.

"Само спровођење извршења више се неће налазити у суду. У суду ће остати спровођење извршења само у два случаја - када су у питању породични односи и када је у питању враћање запосленог на посао", најавио је Селаковић.

Овај нацрт закона даје могућност да повериоци који потражују извршење наплате услуга, могу да у одређеном законском року опет пријаве своја потраживања и изјасне се да ли желе да се та потраживања намире преко јавних извршитеља или преко суда, објаснио је Селаковић.

На питање о закону о заштити права на суђење у разумном року и висини досуђених накнада, Селаковић је прецизирао да је накнада материјалне штете по одлукама Европског суда за људска права у Стразбуру у 2014. години износила више од 500 милиона динара.

"Закључно са средином септембра ове године, то је око 350 милиона, међутим, не треба заборавити да још увек о заштити права на суђење у разумном року одлучује наш Уставни суд, по уставној жалби и око 250 милиона динара је у току ове године исплаћено за накнаду материјалне штете, не само по основу заштите права на суђење у разумном року, то је у свим случајевима где је Уставни суд утврдио повреду одређеног права", истакао је Селаковић.

Селаковић је додао да је "до краја године то је цифра која достиже по некој пројекцији скоро 800 милиона динара".

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи