Читај ми!

Љајић: Тражимо хитан одговор ЕУ на затварање границе са Хрватском

Потпредседник Владе Србије и министар трговине Расим Љајић затражио је хитну реакцију ЕУ на то што Хрватска "без икаквог основа и уз флагрантно кршење" Споразума о стабилизацији и придруживању, не дозвољава улазак камиона из Србије.

"Хрватска је као чланица Европске уније дужна да поштује све одредбе Споразума Србије и ЕУ о стабилизацији и придруживању, и зато наша земља очекује реакцију Брисела у циљу што хитнијег решавања овог проблема", написао је Љајић у писму европском комесару за проширење и суседску политику Европске уније Јоханесу Хану, а саопштио је Љајићев кабинет, преноси Бета.

Министар је навео да су колоне камиона из правца Србије на граничном прелазу Батровци–Бајаково, који је иначе једини био отворен за теретни саобраћај између Србије и Хрватске, дугачке и по десет километара.

Љајић је упитао надлежне у ЕУ ко ће надокнадити огромну штету коју због блокаде трпе српска привреда и извозници, и навео да је велики део робе у заустављеним камионима кварљив.

Потпредседник Владе је оценио да су "оваквом неразумном одлуком хрватских институција" нарушени и основни принципи Светске трговинске организације, чија политика почива на слободи кретања робе и услуга.

"Потпуно је зачуђујуће да Хрватска своју одлуку правда разлозима безбедносне природе и мигрантском кризом, са којом се суочава и наша земља, а никоме у Влади Србије није пало на памет да због тога затвара границе, спречава нормално одвијање саобраћаја, зауставља проток робе и услуга и нарушава основна начела на којима почива слободно европско тржиште", нагласио је Љајић.

Министар је навео да је Србија чврсто опредељена за очување регионалне стабилности и добросуседских односа и да очекује да се тим принципима руководе и сви остали.

Хрватска полиција је раније данас саопштила да је синоћ на граничном прелазу Бајаково обустављен саобраћај за теретна возила из Србије у Хрватску.

Због великог броја избеглица, Хрватска је пре неколико дана затворила седам од укупно осам граничних прелаза са Србијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи