Читај ми!

Николић: Србија може да буде ослонац Кине у Европи

Председник Томислав Николић сматра да Србија може да буде главни ослонац Кине у Европи. Србија припрема пројекте за предстојећи Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, истиче Николић. Председник Србије сматра да параде као она којој је присуствовао у Пекингу треба на симболичан начин да покажу како ратова више никада не треба да буде.

Председник Србије рекао је у интервјуу кинеској новинској агенцији Синхуа рекао да је изузетно задовољан билатералним односима две државе и да уз мали напор Кине, Србија може да постане земља у којој неће бити незапослених, преноси Танјуг.

"Србија није чланица ЕУ, али испуњава услове и постаће једног дана. Србија има отворено бесцаринско тржиште скоро у целом свету. Србија може уз велике инфраструктурне пројекте у којима учествују кинеске корпорације ускоро да постане и велико градилиште на коме ћемо изградити фабрике за производњу тако да роба из Кине не мора да путује толико хиљада километара у Европу", рекао је Николић.

Николић је рекао да у Србији може да се производи заједничким капиталом Србије и Кине и да одатле производи иду на европска тржишта, тим пре што би тада тржиште и ЕУ било доступно без царине.

Говорећи о кинеским инвестицијама, Николић је указао да у Србији постоји много области за инвестирање капитала из Кине и да то нису само пруге, путеви и мостови, већ да је то заједнички производ и најавио да се припрема производња хране за кинеско тржиште на територији Србије.

Указао је да Србија мора да запосли своје људе, јер су у кризи за посао још од распада бивше Југославије, од када нисмо успели да обезбедимо сва радна места која су нам потребна.

Србија има високо технолошко знање, изузетно стручну радну снагу, а држава даје и повластице за сваког новозапосленог радника и Кина би то требало да искористи, истакао је Николић.

Председник Србије је рекао да припада народу који жели да све постигне својим радом и да због тога налази толико сличности између Кинеза и Срба.

"Председник Кине је схватио нашу жељу да нам Кина помогне тако што бисмо почели да радимо. Нама није потребан новац ни хуманитарна помоћ, мада смо захвални Кини на помоћи коју нам је пружила после поплава прошле године. Нама је потребно да и ми ујутро одлазимо на посао као што одлазе Кинези", рекао је Николић.

Навео је да Србија, која сада има само 7,5 милиона становника, уз мали напор Кине може да постане земља која нема незапослених.

Николић је рекао да је Кина светска сила по нарастајућој моћи, указујући на то да Кина сада почиње да доминира као светска сила, која све остварује радом што је добро за светске односе.

Како је навео, постоје државе у свету које се рачунају као светске силе, а све се више види како се снижава њихова моћ.

"Добро је да једна таква држава као Кина постане светска сила, јер ће то значити да неће бити доминације једне државе и једног народа у свету, да неће бити освајачких амбиција према било коме и да ће "свако ко би покушао да се понаша као они који су изазвали Први и Други светски рат имати великог супарника у кинеском схватању слободе и права народа на свој живот и своју државу", рекао је Николић.

"Ми можемо да имамо различита друштвена и политичка уређења, али ако је то схватање како људи у свету треба да живе универзално и ако га спроводе највећи и најјачи, онда са много више оптимизма могу да гледам на будућност живота на земљи", рекао је Николић.

Сличност два народа

Наводећи да постоји велика сличност Србије и Кине и два народа, Николић каже да Србија и Кина никада нису освајале већ да су увек биле на мети освајача и умеле су да у рату од почетка знају шта је права страна и шта је добро не само за наш народ него за човечанство.

"То је оно што нас је највише и спајало после Другог светског рата. Људи не морају да буду слични по физичком изгледу, али карактерологија је важна", рекао је Николић и навео да су се Кинези и Срби без обзира на толику раздаљину, разлику у цивилизацији, у историјским токовима, у кључним моментима у историји понашали на исти начин.

Николић каже да ће бити лакше очувати и светски поредак и УН ако постоје државе које су против доминације силе над правом и ако оне то отворено показују као што то показују Србија и Кина, и ако око себе окупе велики број држава.

Улога Кине у свему томе је најзначајнија, оценио је Николић и навео да Србија у Африци и Латинској Америци има доста заједничких пријатеља са Кином, да се на Кину гледа зато што може економски да помогне целом свету, а у Србију се гледа као у државу која има традицију и историју и која нема чега да се стиди.

"Наши наступи могу да буду још више препознатљиви као заједнички него до сада", поручио је Николић наводећи да је Кина имала пријатеља у Србији и када је била веома сиромашна и неразвијена земља, али да је и тада у Кини на високој цени био српски однос према слободи.

Србија припрема пројекте

Николић је, у интервјуу кинеској агенцији, рекао и да Србија припрема пројекте за предстојећи Самит Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе.

Председник Србије је указао да од 10 милијарди долара које је кинеска влада одвојила за сарадњу са земљама југоисточне Европе, ни десет одсто те суме није покривено пројектима.

Николић је рекао да осим пруге Београд–Будимпешта и једног пројекта Пољске нема ниједног другог пројекта, наводећи да на самиту у Кини, којем ће присуствовати и премијер Србије Александар Вучић, мора да се разговара о томе да када се неки новац већ издвоји, нема времена да се чекају неки пројекти.

"Све државе треба да имају пројекте па онда да траже новац и јуре инвеститоре", каже Николић.

Кина се, навео је, сада суочава са европским схватањем и економије и погледа на живот, који се изгледа доста разликује од кинеског схватања и показују се предности кинеског схватања.

"Дан почиње чим престане ноћ, а не у подне, као што то Европа мисли", рекао је Николић.

Наводећи да је Србија имала са Кином сарадњу на великим инфраструктурним пројектима, Николић је рекао да је идеја кинеског председника Си Ђинпинга о новом путу свиле резултирала директно договорима о изградњи пруге Београд–Будимпешта, што ће, најавио је, највероватније потпуно бити договорено до краја ове године.

Николић каже да је са кинеским колегом додатно разговарао о условима под којима би Србија могла да учествује у тој инвестицији.

"Кинеске компаније су тренутно у преговорима за три деонице ауто-пута у Србији, у Кини се ствара фонд који би могао да донесе уређење корита реке Мораве, која много плави Србију, а могла би да постане извор великих прихода", каже Николић.

Оценио је да су односи Србије и Кине само додатно оснажени и убрзани новим кинеским пројектом који је у јавности прокламовао председник Кине Си Ђинпинг.

"Не бих волео да завршимо инфраструктурне пројекте и да после тога Кина оде из Србије. Волео бих да изградимо фабрике које ће нас заувек повезати, колико ко уложи толико ће профита да извлачи из тога, и то је у ствари најбољи могући вид сарадње", рекао је Николић.

У Србији, навео је, има инвеститора из целог света, али још нема инвеститора из Кине који би улагали у фабрике и везивали судбину за судбину тих фабрика.

"Мислим да то пројекат председника Кине омогућава и то је нешто ћемо идуће године, када обележавамо 60 година дипломатских односа, интензивно радити", закључио је Николић.

Симболика параде – противљење рату

Председник Србије каже да би присуствовао паради у свакој држави која жели да на тај начин симболично покаже како ратова, а посебно рата таквих размера као што је био Други светски рат, више никада не треба да буде.

Николић је, заједно са супругом Драгицом, био међу званицама на великој војној паради поводом 70. годишњице победе над фашизмом и победе кинеског народа у народноослободилачкој борби против Јапана.

"Присуствовао сам обележавању у Москви и у Пекингу. Мислим да кад се припреми обележавање једне такве трагедије, у томе треба да учествују и они који су били на једној и они који су били на другој страни", рекао је Николић у интервјуу кинеској новинској агенцији Синхуа, преноси Танјуг.

Председник Србије је навео да не постоји никаква одговорност данашњих генерације ни у Немачкој, ни у Јапану, нити било где за оно што се тада десило и да би то ослобађање од одговорности у ствари најбоље било ако би се присуствовало оваквим церемонијама.

"Не видим ниједан разлог да не учествују зато што такав сукоб више не постоји, та мржња више не постоји. Свет је окренут сарадњи, Јапан–Кина, Србија–Немачка, како год да погледате. То што се десило, завршило се пре 70 година, и уопште не сме да раздаваја младе генерације", каже Николић.

Пријатељство између Србије и Кине је, рекао је Николић, огромно, али то није једини разлог зашто је одлучио да присуствује војној паради у Пекингу.

"Присуствовао бих у свакој држави која жели да на тај начин симболично покаже како ратова, а посебно рата таквих размера као што је био Други светски рат, више никада не треба да буде", поручио је Николић.

Парада, како је навео, у једном жели да представи оружану моћ и наравно да свакога увек интересује како ће се представити авијација или ракетни системи.

"Пошто долазим из мале државе, онда ме интересује оно што у ствари у рату побеђује, а то је војник. Интересује ме како ће кинески војници дефиловати, како ће бити увежбани, какав ће њихов стројеви корак бити. Парада вам на неки начин осликава уређење једне државе", каже Николић.

Паради на пекиншком тргу Тјенанмен присуствовало је више од 30 шефова држава и влада.

У свечаном дефилеу на Тјенанмену учествовало је 12.000 припадника кинеске војске, око 1.000 војника из 17 других држава, међу којима и гардисти Војске Србије, а Пекинг је надлетало 200 борбених авиона.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару