Читај ми!

Хан: Отварање првих поглавља ове године готово извесно

Европски комесар надлежан за приступне преговоре Јоханес Хан оценио је да сигнали из држава чланица говоре у прилог скорог отварања првих поглавља у преговорима Србије са ЕУ и да ће се лично заложити да то буде до краја године.

Хан је, у интервјуу за Јурактив, рекао да сигнали који долазе од представника држава чланица ЕУ, посебно реакција Немачке на дијалог Београд-Приштина, на шта су гледали као на кључну препреку, указују да је скори почетак процеса приступања известан, преноси Бета.

Хан је навео да се "лично као комесар надлежан за проширење" обавезао да ће "осигурати да државе чланице ЕУ до краја године отворе прва преговарачка поглавља" и додао да је то питање "кредибилитета, али и размишљања унапред, јер је Србија кључни играч у региону".

Хан је рекао да је Србија током протекле године остварила приметан напредак и у реформама и у дијалогу за помирење у региону.

"Треба признати и учешће српског премијера Вучића на комеморацијама у Сребреници у јулу, конструктивну сарадњу Србије са Албанијом и најзад недавни споразум са Косовом о неким кључним питањима", рекао је Хан.

Говорећи о исходу недавног Самита Западног Балкана у Бечу, европски комесар је оценио да је постигнут напредак договором за финансирање заједничких пројеката уз подршку ЕУ, што је добро за привреде и становништво тих земаља.

Додао је да сарадња на пројектима од обостраног интереса генерално гледано помаже да се превазиђу сукоби.

Хан је као посебно значајну истакао изјаву коју су потписали лидери Западног Балкана о томе да неће једни другима ометати напоре за приступање и оценио да би тако нешто годину дана раније било на ивици незамисливог.

Када је реч о миграцијама, истакао је да земље Западног Балкана нису проблем, већ "жртва сопственог географског положаја" будући да се користе као транзит.

Додао је да региону треба помоћ ЕУ да би се изборио са овим проблемом, и да је ЕУ и пружила помоћ.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару