Читај ми!

Гојковић: Наша обавеза је да унапредимо демократски поредак

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је у седишту УН у Њујорку да бројни изазови у свету опомињу да се константно мора радити на изградњи демократских институција и јачању парламентаризма, што је једини гарант стабилности и заштите слободе и права грађана.

"Тероризам, екстремизам, и свака врста радикализма су немилосрдни према вредностима наше цивилизације. Наша обавеза је да сачувамо и унапредимо демократски поредак, способан да се бори против ових опасних појава модерног доба", рекла је Маја Гојковић која учествује на Четвртој светској конференцији председника парламента у седишту УН у Њујорку.

Гојковић је, како се наводи у саопштењу Скупштине Србије, рекла да парламент мора да буде снажан и ефикасан, али и отворен и транспарентан и да само такав улива поверење грађанима и нагласила да Србија ради на јачању својих демократских институција, јачању мира и стабилности и развоју парламентаризма, преноси Танјуг.

"Скупштина Србије пружа пун допринос успостављању дијалога и поверења у региону Југоисточне Европе. Приоритет актуелног сазива Парламента Србије је дијалог са парламентима свих држава у региону како би унапредили наше билатеране односе. Уверена сам да смо овај задати циљ у највећој мери и испунили", рекла је Гојковић.

Председници парламента на Конференцији, која се одржава у организацији Интерпарламентарне уније (ИПУ) и уз подршку УН, расправљају о учешћу парламента у обликовању и спровођењу нових одрживих развојних циљева, о изазовима парламентарног надзора, све већем значају међународне парламентарне сарадње, као и родној равноправности у раду парламената.

Конференцију, која је окупила 150 председника парламената у свету, отворио је генерални секретар УН Бан Кимун, председник Генералне скупштине УН Сам К.Кутеса и председник ИПУ Сабер Чаудри.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је у оквиру Светске конференције председника парламената имала и низ билатералних сусрета.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару