Читај ми!

Пусић: Што пре отворити поглавља са Србијом

Хрватска министарка спољних и европских послова Весна Пусић поздравила је споразуме које су Београд и Приштина потписали у Бриселу. Каже да Хрватска заговара да се са Србијом што пре почну отварати преговарачка поглавља. Само тако могу се почети решавати проблеми у појединим сферама, рекла је Пусићева на конференцији о Западном Балкану у Бечу.

Док се не отворе поглавља у преговорима о прикључењу ЕУ, све стоји у месту, рекла је Весна Пусић и додала да све земље Западног Балкана не треба третирати као целину, али да оно што смо, како је рекла, заговарали за Хрватску заговарамо и за друге, а то су критеријуми.

Пусићева је поздравила потписивање споразума о граници између Црне Горе и БиХ и Црне Горе и Косова, преноси Танјуг.

Пусићева је подсетила да је први споразум о граници у региону потписан између Хрватске и БиХ још 1999. године, те да је реч о тзв. споразуму Туђман–Изетбеговић.

Тај споразум, додала је, иако није ратификован ни с једне стране, већ 16 година се, каже, примењује бе икаквих потешкоћа.

Говорећи о проблему избеглица, Пусићева сматра да Европска унија треба да их решава у оној земљи у којој они акутно постоје, ако га већ не може решавати у земљи у којој је настао.

"Хрватски је став да Европска унија треба у оним случајевима где не може решавати питање на извору, дакле тамо где настаје, као што је сада због рата у Сирији, треба решавати тамо где се он налази у овом тренутку", рекла је Пусићева.

Додала је да те људе треба обезбедити, обезбедити им стручњаке, знање и помоћи људима у новцу.

Према њеним речима, три су групације избеглица који иду тзв. западно-балканском рутом: из Сирије, из Авганистана те с Косова, а три су земље у овом тренутку под највећим притиском – Грчка, Македонија и Србија.

Хрватска не планира да гради зидове ако избеглички талас крене према њој, рекла је Пусићева, а на питање шта мисли о онима који то раде, одговорила је: "Ништа добро".

Мађарска гради 175 километара дуги зид на граници са Србијом како би спречила да њихов велики број крене преко њихове територије према најпожељнијим дестинацијама, Немачкој и Шведској.

Хрватска би избеглице дочекала спремна, али Пусићева напомиње да је циљ већине ипак Немачка и Шведска. Нагласила је и да се решење не може тражити по начелу да се ти људи пропуштају кроз различите земље како би проблем прешао на друге.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 26. јун 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару