Читај ми!

Дијалог Београда и Приштине у Бриселу – висок ниво и ниска очекивања

Први пут после девет месеци сутра је у Бриселу састанак на највишем нивоу у оквиру дијалога Београда и Приштине, на којем ће учествовати председник Александар Вучић и премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти. Из Брисела најављују разговор о свим хитним питањима, али председник Србије нема великих очекивања - не верује у вољу друге стране да формира Заједницу српских општина.

Председник Александар Вучић без оптимизма дочекује састанак са Куртијем. Претходни је у септембру завршен неуспешно после готово пет сати састанака - одвојених и трилатералног. Курти је одбио да услов за даљи наставак разговора буде формирање Заједнице српских општина, договорено пре 11 година.

"Ми ћемо се понашати конструктивно, урадићемо све што можемо да дијалогом решавамо проблеме, не верујем у вољу друге стране да учествује у формирању ЗСО, плашим се провокација, али држаћемо се чврсто и озбиљно", истакао је Вучић.

Позив за разговор стигао је дан после предлога Жозепа Бореља да се укину казнене мере Приштини, уведене пре годину дана због ескалације тензија на северу Космета.

У том предлогу високи европски представник види шансу за наставак дијалога.

"Ако ове санкције буду укинуте, а верујем да хоће - макар и постепено, то може да створи сценарио у којем дијалог бар неће бити прекинут нагло. Мада не кажем да може да буде настављен. Имамо договор - Охридски споразум, који мора бити примењен. Волео бих да се нешто покрене у дијалогу до краја мог мандата", рекао је Борељ.

Борељов предлог за укидање санкција Приштини, у Београду се чита као погрешан, јер за то нису испуњени услови.

У српским општинама и даље седе албански градоначелници, а специјалне јединице се нису повукле са севера.

Милован Дрецун, председник скупштинског Одбора за одбрану и унутрашње послове сматра да је Борељ једноставно хтео да добије што већу политичку подршку.

"Баш ме занима да видим да ли је могуће постићи договор о било чему сем да се каже – у реду, настављамо са дијалогом, предузећемо кораке, али мислим да је ово шкољка која има љуштуру, а нема суштину унутра и да се неће постићи никакав посебан резултат на том састанку", оцењује Дрецун.

Дијалог као начин да ЕУ покаже да има контролу

Политички аналитичар Арбнор Садику објашњава да нова рунда дијалога служи Европској унији да се оправда и да може да каже да држи под контролом политичку ситуацију између Београда и Приштине.

"Имамо споразум, након којег је Србија покушала да окриви Косово за неуспех договора, а Косово је покушавало да каже да је Србија крива за непоштовање споразума", додаје Садику.

Споразум из Охрида од априла је и званично део преговарачког поглавља 35.

"Тражиће се да стране стоје иза договора из прошле године"

Да је напредак у дијалогу услов за европски пут Београда и Приштине, Брисел понавља и уочи сутрашњег састанка.

Драгиша Мијачић, координатор Радне групе Националног конвента о поглављу 35 каже да се очекује да ће стране показати своју приврженост или неприврженост Охридском споразуму.

"Тражиће се да стране потврде да стоје иза договора из прошле године и након тога да се договори динамика рада од септембра након летње паузе", каже Мијачић.

План Брисела је да се после одвојених разговора са Вучићем и Куртијем одржи и заједнички састанак.

Уз Бореља ће бити и Мирослав Лајчак. Подсећа на важност испуњења прве тачке Бриселског споразума из 2013. и 2015. године.

"Заједница српских општина договорена је много пре мог времена и споразума у Охриду и кључна је за нормализацију односа. Пут нормализације је највеће достигнуће у мом мандату и само треба да се примени. Надам се да ће се то десити и да нећемо расправљати о првим корацима. Споразум је ту и остављам га свом наследнику", поручио је Лајчак.

Словачки дипломата потврдио је да, за сада, остаје специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине, иако му је четворогодишњи мандат недавно истекао.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару