Протест Самоопредељења у Јужној Митровици због ЗСО

Присталице опозиционог Самоопредељења протесним окупљањем у јужном делу Косовске Митровице започели су акцију против успостављања Заједнице српских општина. Перформанс рушења импровизованог зида на коме је била окачена мапа Косова и натпис "Заједница" испред зграде косовске скупштине и владе.

Двојица присталица овог покрета, који су бацали фарбу на зграду општине Митровица у јужном делу града, приведена су након што је прво реаговало обезбеђење општине, а потом и припадници Косовске полиције, јавио је митровички Радио "Контакт плус".

Присталице Самоопредељење носиле су транспарент на којем је било исписано "Не признајте Заједницу", а до инцидента је дошло пред крај протеста који је одржан испред општинске зграде у јужном делу Косовске Митровице, преноси Танјуг.

На протест је било присутно око двадесетак присталица покрета Самоопредељење и протест је завршен без већих инцидената.

Активисти Самоопредељење извели су испред зграде Скупштине Косова и владе перформанс рушења импровизованог зида на коме је била окачена мапа Косова и натпис "Заједница", пренои Танјуг.

Како је јавио портал Косовалајв, зид је срушен куглом из руку једног активисте који је на глави носио фотографију српског премијера Александра Вучића, док су са стране стајале особе маскиране у лику косовског премијера и његовог заменика, Исе Мустафе и Хашима Тачија.

Покрет Самоопредељење, као и друге странке косовске парламентарне опозиције се жестоко противе споразумима који су у дијалогу Београда и Приштине, уз посредовање ЕУ, потписани у уторак у Бриселу. Они се посебно противе споразуму о формирању Заједнице српских општина (ЗСО) и најавили блокаду његове примене.

Активиста овог покрета Ваљдрин Ахмети је рекао да ова акција симболично показује шта ће се десити Косову уколико се дозволи формирање ЗСО и додао да ће тај покрет учинтии све да се то не догоди.

Он је најавио нове сличне акције, протесте и демонстрације.

"Из скандалозног текста споразума који је потписао Иса Мустафа, произилази да ће заједница (ЗСО) бити јача од Владе Косова. Ова заједница неће обухватати само север Косова већ и општине са већинским српским становништвом на територији читавог Косова. Овлашћења заједнице о питању полиције, судства, образовања, здравствене заштите и буџета, као и контрола језера Газиводе, рудника Трепче, Кишнице, Артане, Клокот бање и Брезовице, онемогућиће економски и друштвени развој и истовремено дефункционализовати политички и институционални живот ма Косову", рекао је Ахмети.

Ахмети се обрушио на српског премијера Вучића рекавши да су сада уништење и дисфункција Косова у његовим рукама, а да му у томе помажу Мустафа и Тачи.

"Иса Мустафа и Хашим Тачи су показали да су спремни да униште и дисфункционишу Косово. На нама грађанима је да зауставимо ову заједницу и да онемогућимо ову владу да бисмо спасли Косово", рекао је.

Упитан да ли ће се са Мустафином владом догодити исто што и са срушеним зидом на којем је била постављена карта Косова, Ахмети је рекао да то не зна у овом тренутку, али ће ускоро објавити.

Подсећајући да то није прва акција Покрета Самоопредељење у знак противљења формирању ЗСО, коју Албанци називају Асоцијацијом српских општина, портал наводи да су његови активисти јуче исцртавали графите по зидовима владе на којима је писало "Синови тендера, Србији заједницу" одакле су се потом упутили ка кући премијера Мустафе у Прапаштици, где их је дочекала полиција која их је растерала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару