Беч, састанак о ауто-путу Ниш-Приштина-Драч

Састанак о изградњи ауто-пута Ниш-Приштина-Драч одржан је уочи почетка Самита о западном Балкану у Бечу. Ауто-пут Ниш-Приштина-Драч је један од најзначајнијих пројеката за Србију,

Састанку о ауто-путу су присуствовали премијери Србије и Албаније Александар Вучић и Еди Рама, косовски премијер Иса Мустафа, министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц, председник Европске инвестиционе банке (ЕИБ) Вернр Хојер и председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Сума Чакрабарти, преноси Танјуг.

Вучић и Рама у више наврата су потенцирали значај изградње ауто-пута од прошлогодишњег Берлинског самита за који су истакли да је важан инфраструктурни пројекат за регион с циљем повезивања два народа.

Српски премијер је протеклих месеци истицао да ће наша земља, чак и ако Европска унија финансијски не буде подржала тај пројекат, из сопствених средстава завршити сопствену деоницу ауто-пута.

Изградња ауто-пута Ниш-Приштина-Драч је једини за који је одржан засебан састанак у оквиру Самита о западном Балкану.

О пројектима које ће Србија представити на самиту Западног Балкана, премијер Вучић одвојено је разговарао и са председником ЕБРД-а Сумом Чакрабартијем.

Вучић је истакао да је за Србију један од најважнијих пројеката изградња аутопута Ниш - Приштина - Драч, и изразио очекивање да, убрзаном израдом студије о изводљивости и комплетне пројектне документације, Србија већ пре краја 2016. године може да почне са извођењем грађевинских радова на деоници пута Ниш - Мерошина - Прокупље - Куршумлија - Мердаре, у дужини од 77 километара, преноси Танјуг.

Чакрабарти је нагласио да ће ЕБРД учинити све како би убрзао реализацију овог изузетно значајног пројекта за цео регион, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу са медијима.

Председник ЕБРД је истакао да он лично често Србију наводи као пример успешних фискалних реформи и искористио је прилику да позове Вучића да присуствује великом Инвестиционом самиту у Лондону, у фебруару следеће године.

Вучић је од ЕБРД-а затражио савете и помоћ у привлачењу страних инвестиција, подршку пројектима Светске банке у приватизацији предузећа, нарочито оних у реструктурирању, као и њихово искуство у развијању предузетничког духа, чији недостатак је, по његовом мишљењу, највећа сметња брзом економском напретку Србије.

У Бечу се данас одржава Самит о западном Балкану, који окупља лидере региона и ЕУ, са циљем да се подстакне европски пут региона, али и да се, због тренутне ситуације, покуша пронаћи решење проблема са азилантима.

Самит је наставак берлинског процеса који је прошле године иницирала немачка канцеларка Ангела Меркел и који има за циљ подстицање сарадње на Балкану, доприносећи тиме даљем развоју, а све у сврху подстицања процеса европског приближавања.

Данашњи дан почеће конференцијом за новинаре шефова дипломатија и европског комесара за проширење Јоханеса Хана, који ће известити о циљевима Самита.

Како је најављено самит почиње у 11 сати, а отвора га аустријски канцелар Вернер Фајман, а о резултатима, по завршетку, јавност ће информисати он, немачка канцеларка Ангела Меркел, висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини и, у име региона, српски премијер Александар Вучић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару