Читај ми!

У Бечу о Западном Балкану

Дводневна конференција о Западном Балкану која ће окупити премијере и министре спољних послова и економије Албаније, БиХ, Црне Горе, Косова, Македоније и Србије почиње данас у Бечу. Дводневни самит део је Берлинског процеса који је прошле године иницирала немачка канцеларка Ангела Меркел са циљем да се подстакне процес приближавања Западног Балкана Европској унији.

Првог дана, одржаће се састанак шефова дипломатија као и форум организација цивилног друштва на којем ће учествовати и премијери Србије и Албаније, Александар Вучић и Еди Рама. Састанак шест западнобалканских премијера одржава се у четвртак. Главне теме биће инфраструктурно повезивање, регионална сарадња, млади и избеглички проблем.

Премијер Србије учествује најпре на Форуму цивилног друштва Западног Балкана. Отварању Форума, којем ће присуствовати и 200 представника цивилног друштва из области културе, економије, медија и политике, претходиће састанак премијера Вучића са комесаром Европске уније за суседску политику Јоханесом Ханом.

Скуп у Бечу биће својеврстан тест за идеју о инфраструктурном и енергетском повезивању региона која је изнета годину дана раније, на конференцији у Берлину. Србија је за самит спремила пројекте.

Миодраг Поледица из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре каже да је један од инфраструктурних пројеката повезивање Србије и Албаније, односно ауто-пут Ниш–Приштина–Тирана–Драч.

"Ми ћемо из донаторских средстава да завршимо пројектно-техничку документацију до 2017. године, након чега ће, уз помоћ самита који ће бити одржан у Бечу очекујемо и један део донаторских средства за израду реализацију и изградњу овог ауто-пута", објашњава Поледица.

Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику сматра да је за Србију, када је у питању ЕУ, али и она сама најважнији моменат развијања регионалне сарадње.

"Најважније је да се Србија покаже као релевантан партнер и пријатељ са свим земљама региона, да се покаже као неко ко је спреман на сарадњу и ко је спреман да ради на заједничким пројектима", напомиње Јоксимовићева.

Током припрема Самита, посебна пажња посвећена је прекограничним инфраструктурним пројектима. Међутим, чини се да ће проблем миграната доминирати скупом, па ће Србија као транзитна земља за мигранте бити у средишту интересовања.

Политички аналитичар Бранко Радун оцењује да Немачка, као нека врста ментора овог скупа, покушава да дође до неке врсте заједничке политике којом би се унело више контроле у процесе "хаотичних миграција".

Самит отвара аустријски канцелар Вернер Фајман, који ће закључке конференције саопштити са немачком канцеларком, високом представницом ЕУ Федериком Могерини и српским премијером Александром Вучићем.

"То је нека врста поруке и она сигурно показује да Србија има стабилну и значајну позицију на овом простору и да се без ње не могу ствари овде решити", истиче Бранко Радун.

Конференција у Бечу биће завршена прославом "Десет година Енергетске заједнице" и најавом наредног самита који ће бити одржан у Паризу. Тада ће се видети шта је од договореног у Бечу и учињено.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару