Марић очекује конституисање ЗСО за два до три месеца

Координатор преговарачког тима за успостављање Заједнице српских општина Љубомир Марић каже да је постизање споразума о формирању ЗСО најбоља вест коју су Срби на КиМ могли да добију и да очекује да у наредна два до три месеца све буде спремно за конститувину седницу.

Љубомир Марић је у изјави Танјугу рекао да сада следи имплементација постигнутог договора и да очекује да он што пре заживи, као и да је потребно да се нацрт Статут ЗСО прилагоди постигнутом споразуму.

"Ми ћемо да радимо даноноћно и очекујемо да више не буде проблема и да у наредна два до три месеца буде све спремно за конститувину седницу скупштине ЗСО и само формирање Заједнице", рекао је Марић.

Додао је да је већ урађено неколико верзија Статута, као и да је управљачки тим у сталним консултацијама са Владом Србије и са међународним факотрима, јер је сада потребно нацрт Статута прилагоди постигнутом договору.

"Очекује да ће та процедура ићи врло брзо", подвукао је Марић.

Додао је и да очекује да ће премијер Вучић ускоро посетити Косово, како би се детаљно разговарало о начину формирања ЗСО и како да она што пре буде у пуном капацитету.

Марић је истакао да су за српски народ на КиМ стигле "најбоље вести које су могли да добију ове године".

Како каже, после две године након што је потписан први Бриселски споразум дочекали смо да добијемо принципе и оквир који је неопходан да се успостави ЗСО.

"Сада је наш посао да се удружимо и радимо на томе да Заједница што пре заживи", рекао је Марић и нагласио да ће успостављањем ЗСО бити осигурана будућност и заштићен српски народн на КиМ.

Марић је истакао да Срби данас имају разлог да славе, јер ће будућност бити сасвим другачија.

"Будућност је сада осигурана и за нас и за сва поколења и све породице на КиМ и за све расељење које ће сада имати разлог више и жељу да се врате и да поново живе на КиМ", оценио је Марић.

Према његовим речима, захваљујући нашем преговарачком тиму, премијеру Вучићу и директору Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу и њиховој упорности могло је да дође до оваквог решења.

"Како се ситуација одвијала у протеклом периоду било је питање да ли би икад дошло до формирања ЗСО, зато су ово одличне весто за српски наропд и одлучујући моменат и прекретница за све нас", рекао је Марић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару