Читај ми!

Договор Београда и Приштине о телекомуникацијама

Преговарачки тимови Београда и Приштине, које предводе премијер Србије Александар Вучић и косовски премијер Иса Мустафа, постигли договор да Србија има своју телекомуникациону компанију на Косову и Метохији. У току разговори о енергетици, формирању ЗСО и слободи кретања преко моста у Косовској Митровици. Коначни договор би ускоро могао да буде постигнут, каже директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић и истиче да су национални интереси заштићени.

Члан српске делегације генерал Драган Владисављевић рекао је да је постигнут договор и да ће Србија имати своју телекомуникациону компанију на Космету, јавља извештач РТС-а.

Додао је да ће српски народ користити телефонске услуге као и у централној Србији.

"Добра вест је да је питање телекомуникација решено. Ми смо поводом овог питања изузетно задовољни. Србија ће имати своју компанију на простору Косова и Метохије и моћи ће да користи телефонске услуге као и до сада, по истом систему тарифирања и начину бирања бројева као и у централној Србији", рекао је Владисављевић, који је и в. д. директора Канцеларије за координацију у преговорима са Приштином.

Како каже, Србима који живе на Космету ово решење ће донети бољитак.

За Приштину ће поступак за добијање позивног броја код међународних тела само покренути Аустрија, али Приштина ће код Међународне телекомуникационе уније добити географски код за подручје које припада Републици Србији, рекао је Владисављевић. 

Иако је споразум о телекомуникацијама постигнут, он неће бити потписан све док се не постигне договор и о осталим тачкама о којима се у Бриселу преговара, јавља извештач РТС-а.

На дневном реду су још и формирање Заједнице српских општина, енергетика, као и слобода кретања преко моста у Митровици.

Владисављевић истиче да је за српску страну крајње важно питање ЗСО.

Како је рекао, српски премијер Александар Вучић и делегација настоје да издејствују да се утврде "органи, циљеви које ће Заједница остваривати, начини финансирања, власништва Заједнице над имовином и друге ствари важне за функционисање ЗСО и за српски народ на простору Косова и Метохије".

Додао је да је важно и питање енергетике и назначио да се о томе воде разговори који се пре свега тичу имовине.

"Премијер Вучић посебно инсистира на питању имовине енергетског система, која се у овој фази не решава", навео је Владисављевић и додао да "сва решења о енергетици треба да остану на подручјима управљања и коришћења енергетског система".

Око отварања моста у Косовској Митровици засад нема решења, али, према Владисављевићевим речима, ставови које заузима премијер Вучић могу довести до неког решења, што ће Србима дати сигурност, али и решити нека шира питања јер се ово питање решава у пакету с другим.

"У овом тренутку не можемо рећи да смо сигурни у договоре, али налазимо се на добром путу и верујем да ће премијер вечерас изаћи са добрим вестима", рекао је Владисављевић новинарима у Бриселу.

Нагласио је да ће премијер Србије покушати да оствари и заштити интересе наше државе и Срба на простору Косова и Метохије и да дође до компромисних решења, преноси Танјуг.

Оценио је да се од јутрос воде изузетно тешки разговори, да су били махом билатерални са представницима ЕУ и да се разговара о четири кључна питања, од којих је "свакако за нас најважније ЗСО".

Ђурић: Национални интереси потпуно заштићени

Коначни договор Београда и Приштине у новој рунди дијалога у Бриселу могао би да буде постигнут ускоро, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је нагласио да делегација Србије разговара с представницима ЕУ и других великих сила, а не с косовским Албанцима.

"Задовољан сам досадашњим током разговора. Државни и национални интереси Србије потпуно су заштићени. И онај мали део пута који је остао прећи ће се у складу са тим. Ускоро, можда већ кроз сат или два имаћемо прилику да вас обавестимо о коначном резултату данашње утакмице, која је за сада за нас много повољнија", рекао је Ђурић.

Навео је да се и даље спори око концепата, али да је генерално реч о ситницама и суштинској вољи друге стране да се споразуми постигну, односно њеном одсуству.

Додао је да ће, ако договора данас буде, бити разлога за радовање.

Ђурић је објаснио да је најважније то што је делегација у Бриселу издејствовала да "Телеком Србија" несметано ради на КиМ и да наши грађани "од сада па заувек могу да бирају територију наше јужне Покрајине без позивног броја и обратно, као и без додатних плаћања".

"Да се разумемо, Косово већ користи туђи позивни број. Ми смо овим споразумом омогућили да позивни број за нашу јужну Покрајину буде заведен код ИТУ као географски позивни број за Србију", рекао је Ђурић.

Преговори у Бриселу почели су у 10 сати ујутру и завршили се нешто пре 20 часова. Почели су одвојеним састанцима двеју делегација са високом представницом ЕУ Федериком Могерини, након чега је око 10 часова почео тројни састанак.

"Дијалог Београда и Приштине је у току и у центру пажње су четири теме – енергетика, 'Телеком', Заједница српских општина и слобода кретања преко моста у Митровици", изјавила је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Реј.

Канцеларија Европске службе за спољне послове саопштила је раније да ће две стране на састанку настојати да финализују четири споразума. Претпоставља се да ће бити најтеже да се постигне договор о енергетици, јер Приштина тражи да буде власник дистрибутивног система, што је за Београд неприхватљиво.

Како је раније најављено, очекује са да током разговора, између осталог, буду постигнут споразум о оквиру и принципима за успостављање ЗСО, односно о томе да Заједница има извршна овлашћења, чему се Приштина противи.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је јуче да српска делегација одлази у Брисел у нади да ће најважнија питања за српски народ на Кoсову и Метохији бити решена.

Косовски премијер Иса Мустафа написао је данас на својој Фејсбук страници да је велики интерес да косовске власти са успехом окончају споразуме са Београдом у неколико области, уз посредовање ЕУ и подршку САД.

У Београду је раније речено и да ће се за преговарачким столом разговарати и о случају Оливера Ивановића.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару