Читај ми!

"У Србији ће се најпре видети резултати договора из Беча"

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Горан Свилановић оценио је да је Бечки самит кључни политички и економски догађај за Западни Балкан у овој години, а да српска делегација долази потпуно спремна да све што је предложила реализује.

"Виши ниво од овога не постоји, тога ваља бити свестан. Све што је из Београда дошло је прихваћено, а српска делегација долази у пуном саставу и, колико је мени познато, потпуно је спремна да оно што је договорено буде и реализовано, почев од друге половине ове године", рекао је Свилановић Танјугу.

Према његовим речима, Србија ће бити прва земља у региону где ће се видети инфраструктурни радови који су директна последица договора из Беча, а о томе сведочи и инвестициони план који ће бити представљен на Самиту.

Наиме, кад је реч о железничкој и путној инфраструктури, ЕУ је, како наводи Свилановић, издвојила 600 милиона евра из ИПА фондова, и то 200 милиона из ИПА фондова за Србију, а 400 милиона из вишекорисничких, односно мултинационалних ИПА фондова.

"То је сума коју ће они саопштити, а то значи да је из ове најаве коју ја имам као неформалну, све оно на чему је Београд инсистирао и прихваћено. Србија ће вероватно и прва почети са реализацијом, када је реч о инфраструктури, а отуда и оваква структура средстава – 200 милиона које је српска ИПА, јер је Србија спремна да прва започне радове", објаснио је Свилановић.

Он је навео и да то, свакако, нису средства од којих ће се одједном сви путеви направити, али да јесу значајна средства не само да се ураде студије изводљивости, него и да већ пре краја ове године, поготово на неким од ових праваца који су за Србију важни, већ почну радови. 

"Ја имам велика очекивања", истакао је Свилановић.

Упитан о важности позиције Србије на Самиту, Свилановић је истакао да је она значајна, али да то не умањује ни позиције других земаља региона које су учеснице Самита.

"Морамо бити свесни да смо сви ми толико повезани и то се видело ових тешких јулских и августовских дана у региону. У региону све зависи од тога колико се разумеју људи који воде земље, шта говоре, какве изјаве дају. Просто, морамо да разумемо да, колико год да је српска позиција важна, важна је позиција, ангажованост и спремност свих делегација да раде на имплементацији договора који су постигнути", казао је Свилановић.

Отуда ће, навео је он, разговорати и о "билатералним неспоразумима" у региону којих има пуно, а на Самиту у Паризу следеће године контролисаће се шта је од онога што је у Бечу означено као неспоразум решено.

"Очекивања су да се неки од тих проблема склоне са листе, буду решени или бар припремљена процедура за њихово решавање", казао је Свилановић.

Навео је и да ће се централни разговори у Бечу водити управо о пројектима који ће бити реализовани у области путне, железничке и енергетске инфраструктуре, о чему је начелни споразум између премијера већ постигнут.

Када је реч о енергетици, објашњава да су то пројекти који су већ дефинисани у европској заједници и да су то пројекти од интереса за европску заједницу, о чему се разговарало и неколико година уназад.

"Што се тиче осталих тема, биће веома озбиљних разговора о проблему миграната и ратницима који улазе у разне терористичке покрете и одлазе са наших подручија да би ратовали свуда у свету", рекао је Свилановић додајући да је дневни ред састанка у Бечу веома сложен и да ће покрити све озбиљне и деликатне теме са којима се регион Западног Балкана сусреће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
36° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару