Читај ми!

Очекивања од разговора у Бриселу

Председник Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је за РТС да је Заједница српских општина темељни стуб Бриселског споразума и да су веома близу договори о енергетици и телекомуникацијама. Дугогодишњи извештач са КиМ Миливоје Михајловић рекао је за РТС да очекује постизање договора о ЗСО у Бриселу.

У јуну је практично постигнут договор о телекомуникацијама. Међутим, још остају питања енергетике, односно имовине у тој области, Парка мира, и као најважније питање – Заједница српских општина.

Председник Одбора за Косово и Метохију Скупштине Србије Милован Дрецун изјавио је у Јутарњем програму РТС-а, да је време да се процес нормализације односа у првом делу имплементације првог Бриселског споразума заокружи, што би омогућило формирање Заједнице српских општина (ЗСО) на Косову и Метохији.

Поводом нове рунде дијалога у Бриселу, Дрецун је рекао да је неприхватљиво више одуговлачити заокруживање процеса примене првог Бриселског споразума и да у том смислу постоје очекивања да ће се данас постићи коначни договор о три проблема која до сада нису решена.

Дрецун је истакао да је ЗСО темељни стуб Бриселског споразума и да су договори о енергетици и телекомуникацијама веома близу.

Председник Одбора за Косово и Метохију указао је да до сада Приштина није била спремна да прихвати извршне надлежности ЗСО и да је извршен притисак од стране Брисела и од Вашингтона да се прихвате извршне надлежности, што је договорено.

Реметилачки чинилац је министар спољних послова Косова Хашим Тачи, који – суочен са могућношћу да Специјални суд, који ће бити формиран за суђење припадницима ОВК, против њега и његових најближих сарадника подигне оптужнице – прибегава неприхватљивим политичким провокацијама и маневрима, оценио је Дрецун.

Тачијева илегална тајна служба припрема измишљене оптужнице са намером да се подигне стотине нових оптужница против припадника бивших и актуелних наших снага безбедности, многих људи који су тада били у цивилним и локалним структурама, казао је Дрецун.

"Као председник Одбора за Косово и Метохију сам нешто посебно интересантан тој служби", тврди Дрецун.

"ЗСО неће бити нова Република Српска" 

Заједница српских општина не би требало да буде нова Република Српска, већ би се нашао институционални оквир који ће уважити посебност положаја српског народа на Косову и Метохији и омогућио му нормалан, одржив и перспективан опстанак и повратак оних који су протерани, а који ће бити признат од Приштине и међународне заједнице, објаснио је Дрецун.

Потом би се на дневни ред бриселског процеса ставило питање имовине, рекао је Дрецун и упозорио да Приштина жели да усвоји закон за стварање агенције за верификацију имовине и да се припрема подмукли план да се спрече Срби којима је отета имовина да поврате ту имовину.

Коментаришући одлуку о продужењу притвора лидеру Грађанске иницијативе
СДП Оливеру Ивановићу, Дрецун је указао да је "исти рукопис и код Ивановића и код генерала Момира Стојановића и код многих нових оптужница које ће се појавити".

Дрецун је истакао да га забрињава што тај рукопис није само из Приштине, него да њега има и из Београда, што међу неким дипломатама, што међу појединцима који се налазе, нажалост, у систему неких државних органа.

"Случај Ивановића показује да је све изашло из нормалног судског процеса, да то постаје бруталан обрачун са појединцем", оценио је Дрецун.

То постаје политички случај, јер су Ивановићу угрожена основна људска права, а чудним понашањем и неприхватљивим објашњењима суда натеран је да штрајкује глађу и угрожена су му права на живот и правично и фер суђење у разумном року, додао је Дрецун.

Михајловић: Ујединитељска улога ЗСО  

Гостујући у Дневнику РТС-а, дугогодишњи извештач са КиМ Миливоје Михајловић рекао је да се није много променило од јуна, већ да се једино променила оријентација ЕУ да се та тема притисне. Истиче да је данас најважнија тема ЗСО и да је то оно што изазива највише спорова у косовској јавности, отпора међу политичком елитом Албанаца, али очекује да ће тај договор бити постигнут.

Према његовим речима, то није договор о ЗСО, него договор да Приштина престане са дезавуисањем јер је договор о ЗСО постигнут још 2013. године.

Каже да је готово годину дана идентичан дневни ред Бриселских дијалога између Београда и Приштине и да је време да се коначно формира Заједница српских општина. Она је била услов за излазак Срба на локалне и парламентарне изборе.

"Сви ти договори из Брисела су испуњени, осим овог. Постоји параноичан страх од формирања ЗСО међу албанском политичком елитом. Нисам сигуран да су у праву, мислим да је дезавуисање формирања ЗСО део тактике да се избегне Специјалног суда за ратне злочине", каже Михајловић.

Оно што изазива највећи отпор међу Албанцима је улога ЗСО, каже Михајловић и додаје да је њена улога да буде ујединитељска да Срби буду коначно јединствени да имају снажно политичко тело које ће их представљати у институцијама косовског система – да буду представљани на начин који им обезбеђује сигурност на КиМ и због тога Албанци протестују, најављујући и неке уличне протесте.

"Оно што је проблем за формирање ЗСО, када је у питању међународна заједница, то је било да су Албанци имали тактику да претњама о томе да ће Заједница бити Република Српска на северу КиМ, да ће бити некакав нови државни ентитет у оквиру Косова – то су бесмислице као што је бесмислица питање проблема Парка мира", рекао је Михајловић.

Михајловић каже да Приштина има бесмислен однос према проблему ЗСО. Каже да се Приштина боји српске реакције према такозваној централној власти у Приштини. 

"Уједињене општине елиминишу главни инструмент за разбијање тог српског елемента на Косову, а то су косовске поделе. Када Срби буду представљени у једном телу, када ЗСО буде водила рачуна о развоју српских средина, и када буде усмеравала политички однос Срба са КиМ према властима у Приштини, као и однос према Србији, онда је то друга прича и Срби могу да имају регуларно представљање у тим институцијама", каже Михајловић.

Напомиње да ће ЗСО бити слаба ако је чине слаби људи – њена снага није на папиру ни на статуту који ће усвојити обе стране. Према његовим речима, њена снага је у бризи Београда према Србима на КиМ.

Уколико се договор не постигне, наставиће се, како каже Михајловић, притисци Запада на Београд и Приштину.

Говорећи о Оливеру Ивановићу, Михајловић каже да не очекује реакцију Европске уније. 

"Оливер Ивановић је тас на ваги за формирање Специјалног суда на КиМ и он је, у неку руку, први затвореник тог суда и пре него што је формиран да би био формиран. Надам се да ће псоле два месеца суд донети одлуку да се брани са слободе јер је процес бесмислен", закључио је Михајловић.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару