Читај ми!

Вучић и Мустафа о ЗСО, струји, Телекому, Ивановићу

Нова рунда дијалога Београда и Приштине, на нивоу премијера, одржава се у Бриселу, а уз посредовање Европске уније. Једна од главних тема разговора je формирање Заједнице српских општина.

У Бриселу су, иза затворених врата, у току преговори Београда и Приштине, на којима би требало да се постигне договор о формирању Заједнице српских општина, а Канцеларија Европске службе за спољне послове саопштила је раније да ће две стране на састанку настојати да финализују четири споразума, преноси Танјуг.

Преговори, који су ушли у пети сат, почели су око 10 часова, билатералним разговорима две делегације са високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

"Дијалог Београда и Приштине је у току и у центру пажње су четири теме - енергетика, Телеком, Заједница српских општина и слобода кретања преко моста у Митровици", изјавила је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Реј.

Претходно је саветница за медије Сузана Васиљевић на свом Твитер налогу написала да су почели преговори и да су у току консултације српске делегације.

Премијер Србије Александар Вучић поручио је јуче да српска делегација одлази у Брисел у нади да ће најважнија питања за српски народ на КиМ бити решена.

Косовски премијер Иса Мустафа написао је данас на својој Фејсбук страници да је велики интерес да косовске власти са успехом окончају споразуме са Београдом у неколико области, уз посредовање ЕУ и подршку САД.

У Београду је раније речено и да ће се за преговарачким столом разговарати и о случају Оливера Ивановића.

Очекује са да током разговора, између осталог, буду постигнут споразум о оквиру и принципима за успостављање ЗСО, односно о томе да Заједница има извршна овлашћења, чему се Приштина противи.

Улози су и у Београду и у Приштини велики јер од договора зависи брзина напретка на европском путу обе стране, али је, упркос томе, једино извесно да српски преговарачки тим од извршних овлашћења, која су обећана грађанима, ни по коју цену неће одустати, а да је исто то, бар у званичним изјавама, за албанску страну неприхватљиво.

Београд је добио сигнале из високих политичких кругова у Бриселу и у Вашингтону да се могу очекивати провокације албанских политичара које служе искључиво у дневнополитичке сврхе.

Неизвесно је и да ли ће споразум о ЗСО 25. августа, уколико дође до приближавања ставова, бити само парафиран или потписан.

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да многи, па ни косовски министар спољних послова Хашим Тачи, не знају шта су извршна овлашћења, те поручио да Србија неће пристати да Косово буде суверена држава као што је Босна и Херцеговина.

И косовски Срби очекују напредак. Они су још једном пружили подршку политици владе и позвали и Приштину и Београду да на састанку у Бриселу постигну споразум.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару