Читај ми!

Неопредељени бирачи између левице и деснице

Премијер је рекао да ћемо до краја септембра знати да ли ће бити ванредних избора. Ако избора буде, странке ће тражити нове идеје и нов политички простор на коме би могле да привуку пре свега неопредељене бираче. Има ли таквих идеја и таквог простора у српској политици данас?

Ако је за премијера резултат избора неизвестан попут резултата утакмице Челси – Црвена звезда, има ли опозиција на том терену макар шансе за бољу гол-разлику?

"Све странке опозиционе, и ови фрагменти око ДС-а и националне странке, тешко да могу да прођу горе него што су већ прошли", каже политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић.

Опозиција се од прошлих избора још опоравља. Аналитичари верују да су апстиненти из марта 2014. могући резервоар гласова на наредним изборима.

Истраживања показују да је неодлучних данас двоструко више, чак 30 одсто. Ипак, питање је са које стране политичког спектра прићи бирачима, када две највеће партије у власти покривају простор и лево и десно од центра?

"Када је реч о апстинентима, ту се више могу надати леве, либералне или грађанске странке, али када је реч о владајућим странкама – ономе што отпада од владајућих странака, ту већи део колача, ако се не расцепи још који пут, може да оде овим националним, конзервативним или десним странкама", сматра Вукадиновић.

Непокривени политички простор очитији је десно од центра, верују у Цесиду.

"Упркос томе што можемо да говоримо о 20 одсто бирача који инклинирају десном полу, та позиција која заступа десне идеје није заступљена у Народној скупштини, позиција која заступа идеје десније од десног центра који заступа СНС", наводи Бојан Клачар из Цесида.

А на десници је, може се рећи, гужва. Бар четири партије се, понаособ, боре за гласове бирача. Уз разједињеност и кризу лидерства, проблеми и са новцем и партијском инфраструктуром. На левици, кажу аналитичари, ситуација је још сложенија.

"Зато што имамо СПС који је у власти и који заступа левичарске идеје, док је проблем са оним што би требало да артикулишу ДС и СДС у томе што не постоји јасна изборна платформа на којој би то учинили и разлика да ли та платформа треба да буде ближа социјалдемократији или Сиризи", каже Клачар.

Више него било каквој левици и десници, бирачи у Србији, показало се, верују политичком лидеру. Зато би, уверени су аналитичари, политичко изненађење попут Мира Церара у Словенији, који је од политичког анонимуса за месец дана постао премијер, у Србији било преседан.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару