Читај ми!

Дачић: Србија за примену Уговора о трговини наоружањем

Министар спољних послова Ивица Дачић истакао је да Србија у потпуности подржава Уговор о трговини наоружањем и активно ради на националним институционалним модалитетима који ће омогућити његову успешну примену.

Први потпредседник Владе Ивица Дачић је на Првој конференцији држава страна Уговора о трговини наоружањем (АТТ), која се одржава у Канкуну у Мексику, истакао да ће примена Уговора побољшати безбедност у свету који се суочава са бројним изазовима и претњама, преноси Танјуг.

Подсећа да је Србија у априлу 2012. године, у сарадњи са УН Институтом за истраживање разоружања и ЕУ, била домаћин регионалног састанка у вези са Уговором о трговини наоружањем.

Сам Уговор Србија је ратификовала 29. октобра 2014. године, два месеца пре ступања на снагу.

"Усвојили смо нови Закон о извозу и увозу наоружања и војне опреме и Закон о извозу и увозу робе двоструке намене у складу са критеријумима и принципима које дефинише Уговор", наводи Дачић.

Предлог закона о међународним мерама ограничавања је тренутно у скупштинској процедури и очекује се његово скоро усвајање.

Дачић каже и да је Србија 29. маја 2015. године послала одговоре на Упитник о основној процени националних капацитета за примену Уговора.

"Србија ради активно на националним институционалним модалитетима који ће омогућити успешну примену Уговора о трговини наоружањем", указује Дачић.

Регионални приступ је други важан аспект извозне контроле наоружања, укључујући и сарадњу у вези са испуњавањем обавеза које произлазе из Уговора.

Дачић истиче и пример регионалне сарадње по том питању на Западном Балкану.

Државе су на регионалном нивоу успоставиле успешан и ефикасан модел сарадње на пољу извозне контроле наоружања преко Центра за контролу малог и лаког наоружања у Југоисточној Европи.

Подршка у овој области, коју пружа Центар, представља важан регионални пројекат, наводи Дачић.

Према његовим речима, један од главних циљева АТТ-а је да допринесе међународној безбедности кроз усвајање специфичног скупа мера у осетљивим областима извозне контроле наоружања.

"Ми се сусрећемо са новим безбедносним изазовима, околностима и ситуацијама на глобалном нивоу које захтевају предузимање ефикасних мера. Из тог разлога, потпуна, ефикасна и транспарентна примена АТТ-а може суштински допринети умањењу опасности од ових ризика", напомиње Дачић.

Као председавајући ОЕБС-у, Дачић је навео да је већина чланица те организације ратификовала Уговор о трговини наоружањем и ОЕБС у потпуности подржава и наставиће да подржава све активности и циљеве дефинисане овим Уговором.

Поред учешћа у раду Високог сегмента конференције, шеф српске дипломатије имаће сусрете са министрима спољних послова Мексика, Луксембурга, Гватемале, Јамајке, Тринидада и Тобага, као и сусрете у оквиру конференције са министрима других латиноамаричких и карипских држава.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару