Читај ми!

Ситуација на КиМ данас пред Саветом безбедности

Савет безбедности УН одржаће данас редовну седницу посвећену ситуацији на Косову и Метохији. На седници ће свој последњи извештај поднети досадашњи шеф Унмика Фарид Зарив, којег ће од 31. августа заменити такође авганистански дипломата Захир Танин. Ставове Србије заступаће први потпредседник владе и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Како се сазнаје из кругова српске делегације, министар Ивица Дачић изразиће оштро противљење настојању Приштине за пријем у Унеско и Интерпол, истичући да се на основу још увек важеће резолуцује 1244 Савета безбедности Косово не може сматрати државом и субјектом међународног права, па самим тим се не може квалификовати за пријем у такву врсту међународних организација.

Министар Дачић такође ће поновити спремност Београда на наставак конструктивног дијалога са Косовом на највишем нивоу уз посредовање Европске уније и апеловати на земље чланице Савета безбедности УН да изврше додатни политички притисак на Приштину на што скорије оснивање Заједнице српских општина, како је то планирано Бриселским споразумом.

Шеф српске дипломатије изнеће озбиљну забриност због одређених процедуралних пропуста суда Еулекса на Косову у вези са случајем Оливера Ивановића, лидера грађанске иницијативе "Србија, демократија, правда" којем се суди за наводне ратне злочине и који је у притвору од јанура 2014. године упркос свим гаранцијама и апелима Владе Србије да му се дозволи одбрана са слободе.

Дачић ће информисати чланове Савета безбедности да Ивановић већ данима штрајкује глађу у настојању да се избори за то право и позвати на помоћ у решавању тог случаја.

Министар Дачић ће на крају поновити став Србије да се до трајног и одрживог решења за питање Косова и Метохије може једино доћи кроз дијалог и остваривање процеса међусобног помирења.

Изразиће очекивање да ће Европска унија наставити да олакшава дијалог Београда и Приштине уз понављање спремности Србије на наставак активног ангажовања на примени бриселског договора.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару