Читај ми!

Партије спремне за изборну трку

Странке опозиције, aли и поједине ванпарламентарне странке, наводе да су спремне да учествују у изборној трци за посланичка места уколико избори буду расписани.

Председник Покрајинске владе и Демократске странке Бојан Пајтић рекао је да је најава премијера Александра Вучића о могућем расписивању превремених републичких избора "једна од ретких добрих одлука" Владе Србије, преноси Бета

"Ако је одлука премијера Александра Вучића да поднесе оставку и иде и на ванредне републичке изборе коначна, то је једна од ретких добрих одлука републичке владе", рекао је Пајтић за РТВ.

Оценио је да ванредни избори, трећи по реду у последње четири године, Вучићу служе за то да се на неки начин "избегне подношење рачуна" и додао да ће ДС инсистирати да Вучић и његова влада поднесу рачуне.

"Режим потцењује и нерасположење грађана, али и веома лоше оцене које даје и Светски економски форум истичући да је српска влада једна од десет најнеефикаснијих влада на свету. Једноставно, показало се да је влада веома лоше радила и веома ће бити изненађени на тим ванредним изборима", казао је Пајтић.

Лидер СДА Санџака Сулејман Угљанин је рекао Танјугу да је његова странка увек спремна за изборе и проверу воље бирача.

"Ако премијер процени да ће нам избори донети бољитак, онда их треба одмах расписати, али ако би нам нови избори само продужили агонију, наравно, да их не треба расписивати", каже Угљанин.

Угљанин сматра да је крајње време да премијер Вучић призна изборну вољу Бошњака на начин како је то, како каже, учинила Црна Гора.

Поновио је да СДА нема проблем са изласком на изборе у сваком тренутку и подсећа да је та странка на изборима у марту 2014. освојила највише бошњачких гласова.

На опаску премијера Вучића да ће расписивање ванредних парламентарних избора највише обрадовати Угљанина и Бојана Пајтића, лидер СДА Санџака каже да он и лидер ДС-а имају много заједничког, да имају заједничке ставове по многим питањима и проблемима, те да деле заједничке вредности.

Лидер Српске народне партије Ненад Поповић каже да је та странка, такође, спремна за парламентарне изборе без обзира на то да ли ће они бити расписани за 30, 60 дана или две године.

"Радимо са свим локалним одборима и људи нам прилазе. Уколико премијер сматра да су нам ванредни парламентарни избори неопходни потпуно подржавамо ту идеју", навео је Поповић у изјави Танјугу.

Поповић оцењује да је време да се после свих промена српска политичка сцена рашчисти и на новој платформи крене у будућност.

Портпарол СДС-а Контантин Самофалов поручује и да је његова странка спремна за изборну трку, а да могућност расписивања ванредних парламентарних избора постоји јер су грађани свесни да је економска и институционална политика актуелне владе доживела слом.

Самофалов је рекао да ће СДС, иако функционише у доста тешким условима када је реч о финансијама, изаћи пред грађане са политиком, решењима и најбољим људима.

"Очекујемо добар резултат. И прошле године смо ушли у парламент, СДС има препознатљивог лидера, нове и младе људе, конкретну политику и конкретна решења, тако да смо уверени да ће грађани умети то да препознају на изборима", поручује Самофалов.

Додаје да грађани у последње три године, колико је актуелна власт на сцени, константно живе у изборној атмосфери, због чега и данашња изјава премијера Србије Александра Вучића да размишља о расписивању републичких избора може бити пример тога.

Заменик председника ЛСВ-а Бојан Костреш каже да не види рационалне разлоге за расписивање ванредних републичких избора и да би, уколико они ипак буду расписани, онда требало да истог дана буду одржани и покрајински и локални избори.

ЛСВ је спреман да изађе на изборе кад год они буду расписани наводи Костреш и додаје да о расписивању избора та странка ни на који начин не може да одлучује, него одлуку о томе доноси премијер Александар Вучић и његови сарадници.

Одговарајући на питање да ли би, уколико буду расписани ванредни парламентарни избори, требало у истом термину одржати покрајинске и локалне изборе, Костреш истиче да "ако се распишу ванредни републички избори, онда би све морало да буде истог дана".

Ванпарламетарна опозиција спремна за изборе

Ванпарламентане опозиционе странке сматрају да су ванредни републички избори Србији неопходни и поручују да су спремни за излазак на биралишта на свим нивоима.

Председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић наводи да је опозиција по природи ствари увек за изборе и додаје да су они Србији у овом моменту преко потребни јер власт води еврофанатичну политику која угрожава националне и економске интересе.

"Дају лажна обећања, не испуњавају их, земљу су претворили у ријалити шоу, уништавају институције", рекла је Рашковић Ивић Танјугу.

Оцењује да се премијер Вучић најбоље сналази у изборима јер без било каквих ограда може да даје нова обећања и да манипулише грађанима.

Да је "патриотски блок" ДСС и Двери апсолутно спреман за изборе на свим нивоима наводи и председник тог покрета Бошко Обрадовић, који каже да су они од окторба прошле године у константној предизборној кампањи.

Обрадовић каже да Двери месецима уназад траже ванредне републичке изборе јер актуелна власт државу води у комплетну демографску, безбедносну, економску и социјалну пропаст.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић каже да би било добро када се разговор о изборима не би поново свео на причу ко ће са ким или против кога, на сабирање процената популарности...

"Добро би било да предизборним коалицијама претходе разговори о пословима који треба да се раде, а не да се после избора натеже већина за владу која неће моћи да ради ништа, као што је било 2012. године, или за владу која има подршку да уради шта год, само што ни сама није тачно сигурна шта би да ради, као што је било 2014.", рекао је Јовановић.

У СРС-у сматрају да би било одлично да избори на свим нивоима буду расписани што пре и наглашавају да су за изборе спремни.

"Ми смо спремни за кампању и изборе на свим нивоима, а подсећам да смо пре неколико месеци тражили излазак на биралишта", наводи потпредседница СРС-а Вјерица Радета и додаје да радикали очекују одличне резултате.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару