Читај ми!

Представници Срба траже постизање договора о ЗСО

Уочи наставка дијалога Београда и Приштине на нивоу премијера, председници 10 општина са српском већином на Космету траже постизање договора о формирању Заједнице српских општина. Захтевају и да се Оливеру Ивановићу хитно укине "неправедни и нехумани притвор и омогући наставак одбране са слободе".

У саопштењу председника 10 српских општина наводи се да би формирање ЗСО "омогућило пуно спровођење Бриселског споразума и утрло пут истинској нормализацији односа на Косову и Метохији".

"У циљу конструктивности у процесу уређивања друштва и изналажења одрживих решења за унапређење положаја српског народа и нормалан суживот на Косову и Метохији, предлажемо преговарачким тимовима у Београду и Приштини да пре најављеног наставка Бриселског дијалога 25. августа одрже консултативне састанке са представницима Срба са Косова и Метохије", пише у саопштењу.

Председници општина истичу да остају посвећени спровођењу 10 закључака првог заједничког састанка скупштина општина са српском већином, одржаног у Грачаници, 18. марта 2015. године.

У тим захтевима истиче се поштовање уставних и законских одредби везаних за заступљеност Срба у институцијама и јавним предузећима на свим нивоима, као и на представљање Срба у општинама у којима Срби не чине већину, инсистира се на принципу да је њихово представљање у институцијама на свим нивоима и одабир српских кадрова искључива надлежност изабраних српских политичких представника.

Захтева се пуна заштита имовине и права Српске православне цркве, да доношење нових законских предлога о питањима од значаја за српску заједницу буде искључиво уз сагласност изабраних српских политичких представника, стварање свеобухватних услова за повратак протераних, као и расветљавање судбине киднапованих и несталих и процесуирање одговорних за злочине почињене од 1998. године.

"Српска заједница тражи заустављање приватизације државне, друштвене и задружне имовине и испитивање злоупотреба у досадашњем процесу приватизације, спровођење пописа у општинама са српском већином као предуслов за обезбеђивање реалних буџета локалних самоуправа, адекватну заступљеност Срба у правосудном систему, именовање нотара, судија, тужилаца и административних радника у правосуђу, признавање лиценци Адвокатске коморе Србије и захтевамо хитно ослобађање политичких затвореника и обустављање политички мотивисаних поступака, истинску заштиту српског језика, идентитета, културе, културног наслеђа и права на информисање, унапређивањем регулативе у овим областима", наводе представници Срба.

На скупу у марту месецу представници Срба су донели одлуку о јединственом политичком деловању, заштити права и остваривању интереса српског народа кроз формирање снажне Заједнице српских општина и тражи да заједничком састанку скупштина општина буде достављен на разматрање усаглашени нацрт статута ЗСО.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару