Читај ми!

Вулин: Реакција ЕУ важнија од реакције хрватске владе

Од реаговања хрватске владе на забрану ћириличног писма у Вуковару, важније је да ли ће и како реаговати Европска унија, каже министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Александар Вулин је рекао да је питање какве су вредности Европске уније, ако она може својој чланици да дозволи да забрани употребу писма једном народу, да забрани сећање на Србе којих у Хрватској више нема, или их има веома мало, ако може тако нешто да дозволи, питање је какве су то онда њене вредности, преноси Танјуг.

"Да ли смо ми онда зрели за ЕУ, ако ЕУ не може да одреагује на чист, јасан пример расизма", запитао се министар рада.

Вулин је на отварању Сајма запошљавања у Пожаревцу рекао новинарима да "нажалост није изненађен" одлуком вуковарског Градског већа да "протера"
ћирилично писмо са градских установа, тргова и улица.

"Пре годину дана, пре две године, када је почело са разбијањем ћириличних табли у Вуковару и када је најједноставнија и потпуно цивилизацијска могућност да пишете и читате на свом језику у Републици Хрватској дигнута на ниво грађанског сукоба, ја сам рекао да онај ко разбија ћириличне табле једног народа, разбијао би и главе деце тог народа, само да може. И само да сме", истакао је Вулин.

Замолио је надлежне у ЕУ да се замисле и поставе себи једноставно питање - шта би урадили и како би реаговали, колико би им времена требало да изађу са јасном реакцијом и јасним саопштењем да је ово урађено за било који други народ у Европи, било коју боју коже или религију.

"Да ли неко може да замисли, да рецимо, у Белгији неко забрани употребу немачког језика. Или да неко у Белгији забрани употребу француског језика, или да у Италији забране немачки језик", рекао је Вулин.

Додао је да је после забране ћириличног писма остало да се забрани само још Српска православна црква.

"И онда заиста Срба више неће бити ни у сећању. Споменици се већ руше, као што знате, у Новој Градишкој је пре неколико дана срушен споменик који је требало да буде сећање на побијене у последњем рату", истакао је Вулин.

Замолио је хрватску владу да реагује и да, како је нагласио, распусти Веће које се прославило певањем усташких песама и које је забранило употребу ћириличног писма, и да реагују "онако како би свако цивилизован" реаговао на ту појаву расизма.

Од јануара 139.402 новозапослених

Говорећи о запошљавању, Вулин је рекао да незапосленост у Србији опада и да је у односу на прошли месец незапослених 6.900 мање, што представља смањење од 0,93 одсто.

Вулин је,  отварајући Сајам запошљавања у Пожаревцу, нагласио да нису у питању сезонски послови, којих је било и прошле године, а да смањење незапослености у односу на исти месец прошле године износи 3,97 одсто.

Истакао је да, према евиденцији његовог министарства и према евиденцији Националне службе за запошљавање (НСЗ), број новозапослених од јануара до данашњег дана је 139.402 особа.

"Ова статистика произашла је из пријава на обавезни регистар социјалног осигурања. Од јануара до данас, 139.402 нова имена и презимена почела су да уплаћују своје доприносе. У односу на прошлу годину, то је повећање од 14,5 одсто, када их је било нешто више од 121.000", истакао је министар рада.

Он је додао да су то имена и презимена људи који уплаћују доприносе на обавезно социјално осигурање, као и да те 139.402 породице могу да кажу да им се живот у ових седам месеци променио на боље.

Вулин је истакао да постоји мера коју НСЗ иначе ради, али сада хоће да је подигне на виши ниво и учини је обавезном, а то је да је радник НСЗ обавезан да у сваком предузећу у коме је одобрен социјални програм, исплаћене отпремнине за макар једног радника, да дође у то предузеће и да радницима предочи шта могу да раде са својом отпремнином.

"Радник НСЗ треба да им помогне око квалификације, доквалификације, око проналажења можда неког новог посла, помагање око вођења евиденције... и да тај новац, који су добили као отпремнину, не буде само извесна сума новца са којом неће знати шта да раде, већ да буде сума новца која може да буде нова шанса", нагласио је Вулин.

Министар рада је рекао и да је суштина рада Националне службе за запошљавање, министарства рада и владе јесте у запошљавању људи, те да, у оној мери у којој се буду запошљавали нови људи, у тој мери ће бити успешни као министарство, као влада, и као друштво.

"Запослен човек је човек који може за себе да каже да има будућност и да има наде", каже Вулин.

Према његовим речима, на данашњем сајму, Пожаревац ће бити богатији за 100 нових запослених људи, те да је од јануара месеца до данас, одржано више од 40 таквих сајмова у организацији Националне службе за запошљавање и 5.080 људи је пронашло посао.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару