Читај ми!

Осуде стижу и дан након одлуке у Вуковару

Осуде стижу и дан након одлуке вуковарског Градског већа да изгласа измене градског Статута према којима нису предвиђене двојезичне табле. Актуелну ситуацију анализирају историчари, аналитичари, али и политичке партије.

Историчар Чедомир Антић каже да хрватска има дубоке унутрашње проблеме и поделе.

"Она их превазилази тако што налази имагинарног непријатеља, а то су Срби", рекао је Антић.

Јелица Минић, председница Форума за међународне односе Европског покрета у Србији, каже да регионална сарадња у разним доменима иде експоненцијално, а да билатерална осцилира до усијања.

"Постоје господари рата, али интереси који не долазе споља, а који су интереси грађана, бизниса, цивилног друштва да се сарађује и нормално живи, видећемо који ће победити", рекла је Минићева.

Савез бачких Буњеваца осуђује одлуку локалних власти у Вуковару и оцењује да се тиме Србима ускраћују основна људска и мањинска права.

Српска народна партија сматра да забрана ћирилице у Вуковару представља "логичан наставак нацистичко-усташке геноцидне вертикале која током читавог 20. века Србима у Хрватској оспорава право на живот и постојање", преноси Танјуг.

Како наводе у СНП-у, једна од првих законских одредби Независне Државе Хрватске била је забрана употребе ћирилице.

"Данашња, такозвана европска Хрватска, забранила је употребу ћирилице у Вуковару, чиме је не само формално, већ и идеолошки, настављен злочиначки пројекат трајног решења српског питања у Хрватској", сматрају у СНП и додају да се "званична Хрватска чак и не труди да сакрије како и законски следи идеје нацистичке Хрватске Анте Павелића".

Покрет за преокрет у свом саопштењу каже да сматра да је та одлука противна политици помирења и мирног суживота у средини у којој вековима живе Срби.

"Овим потезом вуковарска власт не руши само хрватски устав, обавезе преузете приликом прикључења ЕУ већ и међународно потврђени Ердутски споразум о мирној интеграцији тог подручја у правни оквир Републике Хрватске".

Тај покрет позива власти у Србији да предузму активне кораке у заштити српске мањине у Хрватској кроз разговоре са представницима хрватске власти и сматра да би требало са кршењем мањинских права у Хрватској упознати међународну заједницу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару