Читај ми!

Корхец и Варга оснивају Мађарски покрет

Бивши председник Националног савета Мађара Тамаш Корхец и недавно смењени потпредседник Савеза војвођанских Мађара Ласло Варга основаће невладину организацију Мађарски покрет, саопштио је иницијативни одбор. Ласло Варга: Искључен сам из СВМ-а јер сам износио своје мишљење.

У саопштењу се додаје да ће Мађарски покрет бити "свенационална" и у идеолошком смислу отворена организација која жели да обнови јавни живот војвођанских Мађара, преноси Бета.

Оснивачка скупштина невладине организације Мађарски покрет биће одржана 20. августа на Палићу, пише у саопштењу.

Савет СВМ-а је у јуну сменио Ласла Варгу са места потпредседника странке, а председник СВМ-а Иштван Пастор, на чију је иницијативу Варга смењен, рекао је да се то догодило због "кризе поверења" унутар странке.

Савез војвођанских Мађара саопштио је да је републички посланик Ласло Варга више није члан те странке, јер је одбијена његова жалба на решење Дисциплинске комисије СВМ-а о искључењу, јавља дописник РТС-а.

Савет СВМ-а је на јучерашњој седници одбацио захтев Ласла Варге да стави ван снаге првостепено решење Дисциплинске комисије којим је републички посланик СВМ-а искључен из странке због неоправданих изостанака са пленарних заседања Скупштине Србије и гласања у републичком парламенту неусаглашених са ставовима СВМ-а. 

Савет СВМ-а у саопштењу наводи да доказано да је Варга кршио Статут странке и деструктивно деловао противно интересима СВМ-а.

Стога је одлука о искључењу Варге из СВМ-а правоснажна, наводи се у саопштењу Савета СВМ-а. 

Ласло Варга изјавио је да је искључен из те странке јер се супротставио "све ауторитарнијем" начину управљања странком и јер је износио своје мишљење.

Варга је у саопштењу за јавност оптужио Савет СВМ-а да се није трудио да очува "ни привид легалности" и навео да је из странке искључен због дисциплинског прекршаја који не познаје Дисциплински правилник, односно због одсуства са пленарних седница Скупштине Србије у трајању од девет радних дана и одсуства са две седнице скупштинских одбора.  

Тамаш Корхец је у више наврата изјавио да је у СВМ-у присутан "ауторитарни принцип" и оценио да је унутар странке потребно покренути дијалог.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
35° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару