Макалистер: Србија следи импресивни реформски курс

Известилац Европског парламента за Србију, немачки демохришћанин Дејвид Макалистер, истакао је да српска влада следи импресивни привредно-политички реформски курс и да се, када је реч о азилантима са Балкана, ситуација у свим земљама Западног Балкана не може генерализовати.

Макалистер се, у интервјуу за таблоид Билд, такође заложио да се, у питању решења навале азиланата, Косово, Албанија и Црна Гора прогласе земљама сигурног порекла, преноси Танјуг.

"Не сме се ситуација у земљама Западног Балкана генерализовати. На пример, српска влада следи један импресивни привредно-политички реформски курс. Генерално гледано, међутим, привредна ситуација је у свих шест земаља Западног Балкана тешка. Свуда је висока незапосленост. Млади имају мало перспективе", одговорио је Макалистер на питање зашто тако много људи бежи са Балкана.

"Многи пакују своје ствари. Више од 40 одсто оних који траже азил долази из шест балканских земаља. Истовремено је квота признања азилантског статуса 0,2 одсто и то је проблем", рекао је Макалистер.

Указао је да хиљаде поступака о стицању азила који се води, заузимају капацитете нужне да би се помогло стварно прогоњеним људима.

Оцењујући да се може разумети што људи са Балкана желе да из привредних и социјалних разлога дођу у Немачку, Макалистер је упозорио да пут за то, међутим, није тражење азила за политички прогоњене.

Макалистер је навео да они који имају добре квалификације имају и шансе за радну визу и захтевао да се азилантски поступци убрзају и одбијени брзо врате у своје земље порекла.

На питање да ли је то довољно, одговорио је да није и да Косово, Албанија и Црна Гора такође морају бити проглашене земљама сигурног порекла.

Макалистер је навео да од помоћи може бити и једна информациона кампања у балканским земљама о малим шансама за добијања азила и о легалним могућностима уласка.

"У Немачку се већ годинама усељавају људи. Ми, у светским размерама, имамо један од најмодернијих и најотворенијих система за улазак. Наше законодавство о усељавању и праву на боравак ипак није баш посебно разумљиво написано", рекао је Макалистер.

Макалистер је додао да треба разумљивије формулисати постојећа правила и да се, при томе, усељавање и право на азил морају пажљиво разликовати.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
38° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару